ФБР шпионирало Фейсбук и Гугъл

07 юни 2013 в 08:51 2845 2

Мобилен команден център на ФБР. Снимка: fbi.gov
Мобилен команден център на ФБР. Снимка: fbi.gov

Американската агенция за национална сигурност и ФБР следели интернет потребители през сървърите на девет водещи компании, сред които „Майкрософт”, „Яху” „Гугъл” и „Фейсбук”, съобщава Washington Post.

Агентите имали достъп до сървърите, за да следят действията на чуждестранните клиенти на тези компании. 

В подкрепа на твърденията вестникът е получил от бивш служител на американското разузнаване документи, сред които и презентация, в която се описва партньорството между разузнавателната агенция и интернет компаниите.

Тайната програма, наречена PRISM, е била създадена през 2007 година и е позволила на разузнавателната агенция да се включва към сървърите на компаниите, за да събира информация за потребители, за които според наличните данни може „логично” да се заключи, че се намират в чужбина.

Американският закон защитава гражданите си от наблюдение без съдебна заповед, но хората извън територията на САЩ не попадат под тази защита и могат да бъдат шпионирани.

Компаниите отричат да са давали достъп на службите до базите си данни. "Никога не сме чували за тази програма. Не сме предоставяли на нито една агенция пряк достъп до нашите сървъри. Всяка федерална структура, която иска данни за наши клиенти, трябва да получат съдебна заповед за това", казва Стивън Доулинг от Apple. С аналогични заявления излязоха Google и Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!