Фаталната грешка на Саакашвили - завръщането му в Грузия

Бившият президент има сериозни проблеми. Поддръжниците му настояват да се лекува в чужбина, но това може да стане само с решение на съда

OFFNews 23 ноември 2022 в 10:16 2559 1

Саакашвили

Снимка АФП

Михаил Саакашвили

Завръщането на Михаил Саакашвили в Грузия се определя от анализаторите като най-голямата и дори фатална грешка на 54-годишния бивш президент, която засегна най-голямата опозиционна партия в страната и се превърна в лична трагедия за него.

На 1 октомври миналата година грузинските телевизионни канали излъчиха кадри от задържането на бившия президент Михаил Саакашвили в Тбилиси. На кадрите се вижда как Саакашвили, който се е завърнал в Грузия след 8 г., е воден от двама полицаи след ареста му. Саакашвили вече е окован с белезници, но се усмихва широко, припомня Би Би Си.

Днес, повече от година след това събитие, Саакашвили все още е в ареста, но не в затвора, а в клиника в Тбилиси, където беше преместен преди няколко месеца. На страницата си във фейсбук той коментира събитията и войната в Украйна. Вече не произнася дълги речи от съдебната скамейка, както преди, по време на процесите, които се водят в градския съд в Тбилиси, и дори не може да присъства на заседанията. Причината е здравето му. Роднините му казват, че от ден на ден се влошава. Според тях единственият изход е Саакашвили да бъде прехвърлен за лечение в чужбина.

Някои специалисти са съгласни с това. Саакашвили има тежки диагнози, несъвместими със задържането под стража, според Център "Емпатия", неправителствена организация, която провежда съдебномедицински експертизи с участието на чуждестранни специалисти.

На 20 ноември медици, роднини на бившия президент, представители на опозицията и поддръжници се събраха пред правителствената канцелария с искане Саакашвили да бъде преместен за лечение в чужбина.

"Двуметровият Саакашвили е останал с 80 килограма, хора! Той се придвижва с помощни средства, ако изобщо се придвижва, и не може да яде повече от три лъжици. Това означава, че той е доведен до критично състояние. Няма повече време, хронометърът за Михаил Саакашвили е включен", заяви един от организаторите на митинга Леван Перадзе.

Дошлите на митинга лекари оставиха медицинските си дрехи пред канцеларията в знак на протест.

"Ето ви престилките, поставете диагноза и се лекувайте, ако знаете всичко и без нас", обръща се Перадзе към властите.

Властите твърдят, че Саакашвили получава необходимите и навременни медицински грижи и се намира в подходяща клиника. На въпрос за състоянието му в ефира на телевизия "Имеди" министърът на правосъдието Рати Брегадзе заяви, че лекарите могат да говорят за това, но Саакашвили е в терапевтично отделение, а не в интензивно отделение, и всеки ден има посетители.

Саакашвили се завърна в Грузия през есента на миналата година. Той обяви това, като разпространи видеосъобщения във фейсбук. Първоначално управляващата партия се изказа подигравателно за завръщането му и нарече видеопосланията фалшиви, но по-късно грузинският премиер заяви, че бившият президент е бил задържан в Тбилиси. Към вече повдигнатите обвинения на Саакашвили е добавено ново обвинение за незаконно преминаване на границата.

Отравяне

Срещу Саакашвили са повдигнати няколко обвинения в Грузия. По две от тях е осъден задочно на шест години лишаване от свобода преди завръщането си в Грузия.

Самият той смята, че всички обвинения срещу него са политически. Нарича себе си "затворник на Путин" и започва гладна стачка след задържането си, която се съгласява да прекрати след 50 дни. През февруари тази година Саакашвили отново обяви гладна стачка с искане за адекватни медицински грижи, която прекрати на 20-ия ден.

По време на престоя си в ареста той сменя няколко институции. Първоначално е настанен в затвора в град Рустави, откъдето е преместен в затворническа болница в покрайнините на Тбилиси, а след това във военна болница в град Гори.

В края на декември миналата година той е върнат в затвора в Рустави, а през май тази година е преместен в мултидисциплинарната клиника "Вивамеди".

Роднините и адвокатите на Саакашвили твърдят, че въпреки че той е в медицинско заведение, списъкът с болестите му се увеличава. Продължава да губи тегло, отслабва с всеки изминал ден, трудно се придвижва и не може да използва лявата си ръка. Освен това има и температура.

Според майка му Джули Аласания латентната туберкулоза наскоро е била добавена към списъка със заболявания, но лекарите не започват лечение, тъй като това може да доведе до усложнения с останалите заболявания.

Сега адвокатите очакват окончателното становище на Центъра "Емпатия", което ще бъде подписано от грузински и чуждестранни специалисти, за да се обърнат към съда. В зависимост от диагнозите и тяхната тежест те възнамеряват да поискат освобождаването на Саакашвили от ареста или дори отлагане на наказателната му присъда.

Центърът "Емпатия" съобщи на 18 ноември, че здравният доклад на Саакашвили е завършен и че той се нуждае от спешна, цялостна диагностика и лечение.

"Докладът е от 188 страници, 60 страници чуждестранно експертно становище и 2900 страници доказателства. Всичко това се превежда и ще бъде изпратено на чуждестранните колеги, за да има пълен консенсус с тях. След това заключението ще бъде съгласувано с адвокати и правозащитници, защото става дума не само за здравословните му проблеми, но и за моменти на насилие и нечовешко отношение към него", обяснява Отар Тойдзе, невролог, който участва в изготвянето на заключението.

Изпращането на Саакашвили на лечение в чужбина не е молба, а изискване на медицинската етика и наука, тъй като в Грузия той няма да може да получи необходимото лечение, казва той. Тойдзе сравнява влошеното здравословно състояние на Саакашвили със стълбище с четири стъпала. Четвъртата е смъртта.

"Михаил Саакашвили вече е вдигнал крака си и е на път да стъпи на четвъртото стъпало", казва той.

Подробности от доклада все още не са оповестени, но твърденията на роднини, че в тялото на Саакашвили има тежки метали, породиха подозрения, че той може да е бил отровен.

Майката на Саакашвили, Джули Аласания, заяви, че в резултатите от токсикологичните изследвания са посочени вещества като талий, барий и сребърна вода, а роднините очакват обяснения в тази връзка от американски специалисти през следващите дни.

Един от адвокатите на Саакашвили, Валери Гелбакяни, твърди, че има основания да смята, че Саакашвили е бил отровен.

В отговор специалната пенитенциарна служба заяви, че не е получила официално потвърждение, че Саакашвили е бил отровен. Министърът на правосъдието Рати Брегадзе призова да не се разпространява непотвърдена информация. По думите му министерството ще поиска токсикологична експертиза от Националното бюро за съдебни експертизи "Леван Самхараули", за да се увери, че няма да има въпроси. 

По-късно Саакашвили написа във фейсбук, че никога не е казвал на адвокатите си, че има съмнения за отравяне, и че смята спекулациите по този въпрос за неуместни.

Пътят към Грузия

"Състоянието ми наистина се влошава и особено през последните два месеца. Лекарите във Vivamedi правят всичко възможно. Важно е да се доверим на експертите и не е необходимо излишно да политизираме въпроса", се казва в публикувано изявление.

През последните години Саакашвили е ключова фигура на грузинската политическа сцена, въпреки че напусна Грузия след втория си мандат. Там той има много поддръжници, а създадената от него партия Обединено национално движение (ОНД) се превръща в най-голямата опозиционна сила в страната след смяната на властта.

Той записва видеосъобщения в социалните мрежи, в които коментира политическите събития в Грузия, най-вече от Украйна, и призовава хората да вземат активно участие в изборите.

Бившият президент, който има украинско гражданство, неколкократно обяви завръщането си в родината си, което предизвика смесени реакции у дома. За някои хора тези планове доведоха до очаквания за голяма политическа промяна в Грузия, а за други - до опасения, че той отново ще се върне на власт. Тези очаквания не се оправдаха, коментира Би Би Си.

Връщането му на власт в навечерието на местните избори и последвалият арест предизвикват вълна от митинги в Грузия, но в крайна сметка редиците на протестиращите намаляват и накрая се стопяват.

"Саакашвили се надяваше, че завръщането му ще активизира опозиционно настроените маси и ще доведе до сериозни демонстрации, които на свой ред ще доведат до политическа промяна. Оказа се обаче, че макар да има повече поддръжници от всеки друг в опозицията, това не означава, че те са готови да стоят (на митинги) седмици и месеци и не са достатъчни", казва политологът Джиа Нодиа.

През юли тази година адвокатите на Саакашвили заявиха, че той вече не се интересува от грузинската политика.

"Той не гледа грузински телевизионни канали и изцяло е преминал към украински. Той казва, че не се интересува от политическата ситуация в Грузия и не поддържа контакти с никого в това отношение", заяви тогава Валери Гелбахиани, един от адвокатите на Саакашвили.

"Баща ми осъзнава, че идването му тук е било грешка, чух го от него неведнъж. Мисля, че е разбрал това и смята, че не е трябвало да се връща. Днес неговият приоритет е просто да оцелее и да остане здрав", казва по-късно синът му Едуард Саакашвили след среща с него.

Напускането на Саакашвили

След като Саакашвили обяви, че се оттегля от политиката, някои експерти прогнозираха промяна в политическия пейзаж в Грузия, където досега имаше само двама основни политически играчи - управляващата партия и Движението за обединение на народите. Според анализатори тази двуполюсност е играла в полза на властите, които са създали образ на врага и са демонизирали Саакашвили.

Според Гиа Нодия обаче на ниво обществено мнение излизането на Саакашвили от политиката така и не се е осъществило. За мнозинството от привържениците на ОНД тази партия си остава партията на Саакашвили и борбата за лидерство, която се води днес в партията, го потвърждава.

Една от спорните теми тук е кой е по-лоялен към Саакашвили и е готов да направи повече за освобождаването му.

"Саакашвили обяви, че се оттегля от политиката, но поддръжниците му сякаш не му повярваха. Те смятат, че това е временен тактически ход, който е необходим, за да се осигури освобождаването му, но че ако бъде освободен, той пак ще се върне в политиката. Поне на ниво възприятие Саакашвили остава фактор и мисля, че (управляващата партия) "Грузинска мечта" също го възприема по този начин", казва той.

В момента ОНД се подготвя за нови вътрешнопартийни избори, за които настояват някои представители на партията. В медиите се говори за раздори, конфликти и разделение в партията.

Косвеното влияние на Саакашвили върху грузинската политика чрез ОНД продължава, казва анализаторът Гия Хухашвили. В същото време той казва, че сега "трябва да мислим и да се молим за здравето и живота на Саакашвили, а не за нещо друго.

Той нарича завръщането на бившия президент в Грузия фатална грешка, която е повлияла негативно на вътрешнополитическите тенденции в страната като цяло и е била лична трагедия за него. Самият бивш президент отдавна е осъзнал това, казва Хухашвили, но властите не смятат, че оставката му от грузинската политика е достатъчен аргумент за освобождаването му.

"Властите просто не знаят друг начин. Те трябва да останат в негативно измерение - не казват, че са добри, а че алтернативата е още по-лоша от тях. Саакашвили отговаряше на тази роля, макар че с годините този фактор отслабна", обяснява Хухашвили.

"Не е изключено Саакашвили да бъде освободен, но властите със сигурност не искат да го пуснат, а ако го направят, ще го направят на добра цена. Каква е тази цена, можем само да гадаем", добавя той.

Надеждите на поддръжниците на Саакашвили, че той ще бъде помилван от президента, не се оправдаха. Саломе Зурабишвили вече заяви, че никога няма да го направи. В интервю за Би Би Си тя обясни, че не може да помилва Саакашвили, включително въз основа на законодателството, тъй като съдебният процес срещу него е висящ. Но тя каза, че вече е обяснила подробно в Грузия защо не би го направила, дори и да може да предприеме такава стъпка.

"В Грузия почти няма семейство, което да не е изпитало какво означава да живееш в автократичен режим. Не мисля, че трябва да се превръщам в инструмент за по-голяма поляризация. В същото време аз съм държавен глава и не искам бившият президент да умре в затвора или да понесе необратими последици", каза Зурабишвили.

Тя допълва, че следи отблизо заключенията на медицинските експерти и смята, че на Саакашвили трябва да бъде разрешено да се лекува допълнително в чужбина, но това решение трябва да бъде взето от съда.

Призиви за освобождаването на Саакашвили се чуват все по-често от международните трибуни и от западни политици. Според някои политически анализатори позицията на Запада може да накара властите да направят отстъпки, ако статутът на Грузия като кандидат за членство в ЕС е по-важен за тях от вътрешнополитическите интереси.

"Засега виждаме, че е точно обратното. Основното за тях са вътрешнополитическите приоритети и запазването на властта, докато отношенията с Европа и статутът на кандидат за членство са второстепенни въпроси", казва Джиа Нодия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика