Европарламентът призна Русия за държава спонсор на тероризма, 10 от България подкрепиха резолюцията

Красимир Крумов 23 ноември 2022 в 14:57 8503 10

Снимка Facebook / Radan Kanev

В гласуването в Европейския парламент участваха 10 от 17-те избрани от България евродепутати.

С 494 гласа "за', 58 "против" и 44 "въздържали се" Европейският парламент прие резолюция, признаваща Русия за държава, спонсорираща тероризма. "За" са гласували избраните от България евродепутати Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Асим Адемов, Александър Йорданов, Искра Михайлова, Атидже Алиева – Вели, Емил Радев, Илхан Кючюк, Ангел Джамбазки и Радан Кънев. Разпечатката от вота показва, че в гласуването по тази точка от дневния ред не са участвали Ева Майдел и Андрей Слабаков. Всичките българи отляво - Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов са гласували против резолюцията срещу Русия. 

„Току що ЕП с огромно мнозинство обяви Русия за държава - спонсор на тероризма и държава, използваща терористични практики. Против гласуваха само отделни депутати от крайната левица и депутатите от фракцията на Льо Пен (само французите, италианците подкрепиха).

За разлика от повечето парламентарни резолюции, тази има значителни преки правни последици, например по отношение на трайността на режима на санкции и икономическата изолация на Русия.

Може би най-важно - от днес и занапред групировката “Вагнер” и всичките й членове ще се разглеждат в ЕС като терористи, идентични с Ал Кайда и Ислямска Държава, каквито са“, написа в профила си във фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

"С резолюцията, която приехме днес в ЕП, наричаме нещата с инстинските им имена и полагаме основите за още по-тежки сакции срещу Кремъл. Ако някои държави и лидери в това число българският президент и назначено от него правителство, са изпитвали съмнения и нежелание да нарекат руската агресия с истинските ѝ име - тероризъм, то ние евродепутатите от ГЕРБ и Европейската народна партия знаем, че стоим от правилната страна. Страната на свободата, на хората, на живота", написа на стената си във фейсбук евродепутатът Ева Майдел, чието име отсъства публикувания на сайта на Европарламента списък с фамилиите на депутатие, участвали в гласуването и начина по който са гласували.

С документа евродепутатите изразяват непоколебима подкрепа за независимостта, суверенността и интегралната цялост на Украйна в нейните граници, признати от международната общност, и осъждат незаконната, непровокирана и необоснована агресивна война на Русия срещу Украйна.

Евродепутатите настояват за прекратяване на всякакви военни действия на руската армия, и по-специално атаките срещу жилищни райони и гражданската инфраструктура, като и за изтегляне от страна на Русия на всички въоръжени части и военна техника от цялата територия на Украйна.

Избраните от европейските държави членове на Европарламента призовават също така за спиране на депортацията на украинско цивилно население и насилствено осиновяване на украински деца, както и за освобождаване на всички лица, задържани незаконно на украинска земя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

9

Johnny B Goode

24.11 2022 в 14:53

Да, много са ви отсрамили тези отляво, начело с оня с лявата резба и с диретацията за копчетата по руските военни униформи.
После да няма рев, сълзи и сополи що не ви искали в Шенген и тук и там. Важното е, че сте отсрамени пред началника и копейките ще продължават текат.

5827

7

pisnamiotmutri

23.11 2022 в 21:05

10 от България. Т.е. останалите са си руски клетки в ЕС. Страхотно. Ама така ще е докато от ЕС не се сетят, че са ДЛЪЖНИ да изискат и гарантират честни избори и свобода на словото в страните членки. В България денонощно ни облъчват и мачкат точно тези руски медии - БТВ, НОВА, БНТ.

-240

6

редовно четящ

23.11 2022 в 17:37

Държава -терорист.

4038

5

Moirae

23.11 2022 в 17:27

Бетер терористична си е.

-529

4

6екеr4о

23.11 2022 в 15:25

Евробюрократите пак показаха меки китки! Не са необходими две икономически висши образования плюс три юридически такива, за да направиш разлика между термина "терористична държава" и "държава, подкрепяща тероризма"! А и в резолюцията деликатно са "забравили" именцето на Путлер!? Моите уважения към Радан Кънев, но нека не ни забълбуква с празни приказки по темата...
За сравнение Дедо Джо в прав текст нарече Путин убиец!

2073

3

Johnny B Goode

23.11 2022 в 15:24

"Българите отляво" се скатали нещо при гласуването.
Сигурно са били на консултации при Реzидента по това време.

2550

2

alfakentavur

23.11 2022 в 15:21

Защо спонсор на? Това си е направо терористична оркска държава.

-1200

1

путин хуйло

23.11 2022 в 15:20

северномонголската педерация не е спонсор, а държава-терорист!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика