Ердоган: Стокооборотът между Турция и Русия трябва да стигне 100 млрд. долара годишно

OFFNews 04 септември 2023 в 15:21 1851 1

Снимка Кремъл

В момента обемът на стокооборота между Турция и Русия възлиза на 62 милиарда долара, като двете страните планират да увеличат тази цифра до 100 милиарда долара годишно. Това обяви турският президент Реджеп Таип Ердоган на среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предаде Анадолската агенция. Турският лидер пристигна на еднодневно работно посещение в Сочи по покана на руския си колега Владимир Путин, въпреки спекулациите, че срещата между двамата може да е в Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сочи в понеделник предиобед, като Путин лично го посрещна пред входа на Императорската сграда на санаториума "Рус", където по-късно в Зелената зала започнаха и руско-турските преговори. Според първоначалните анонси от пресслужбата на Кремъл в дневния ред влизаха "по-нататъшното развитие на взаимоизгодното двустранно сътрудничество и актуални международни въпроси".

За характера и темите на разговорите може да съди по съставите на делегациите. В преговорите участват министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Яшар Гюлер, министрите на външните работи Сергей Лавров и Хакан Фидан, а от руска страна в Сочи са вицепремиерът 

В разговорите в разширен състав от руска страна участват в частност вицепремиер Александър Новак, заместник-началник на администрацията на държавния глава - прессекретар на президента Дмитрий Песков, помощниците на Путин Максим Орешкин и Юрий Ушаков, министърът на земеделието Дмитрий Патрушев, ръководителят на централната банка Елвира Набиулина, директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, изпълнителният директор на Росатом Алексей Лихачов. Ердоган е в Русия с антураж от 14 души - петима министри, ръководителя на разузнаването Ибрахим Калън, ръководителят на турската централна банка и висши представители на президентската администрация в Анкара..

„Най-важната стъпка е, че днес целият свят следи за зърнения коридор по време на срещата на върха Турция-Русия. Те чакат какъв ще бъде резултатът днес. Мисля, че посланието, което ще бъде направено на пресконференцията след нашите срещи ще бъде насрещна стъпка към целия свят, особено към развиващите се африкански страни“, каза Ердоган преди началото на разговорите.

На фона на зачестилите украински атаки срещу руски обекти в акваторията на Черно море Путин покани турския си колега да дойде на море в Сочи. След това лидерите се оттеглифа в залата за преговори. Протоколната им комуникация започна с леко засичане. Путин се канеше да започне разговора, като се обърна към своя колега и поздрави турската делегация, но веднага спря, отбелязвайки, че няма превод. Последва минута неловко техническо мълчание, отбелязва ТАСС.

Впечатление прави присъствието на ръководителите на централните банки на двете страни. Очаква се Хафизе Гайе Еркан и Елвира Набиулина да проведат разговори за разплащания в руски рубли и турски лири като част от двустранната търговия. "Смятам, че срещата на ръководителите на нашите централни банки е много важна за двустранните отношения по отношение на стъпките към търговия в национални валути“, заяви Ердоган. ТАСС засече, че преговорите на делегациите в разширения им състав са продължили час и половина. Знам, че имате намерение да повдигнете въпроса за зърнената сделка. Ние сме открити за преговори на тая тема", каза Путин, откривайки разговорите. След това срещата в Сочи продължи в по-тесен кръг, след който държавните глави на Русия и Турция се очаква да направят изявления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика