ЕК одобри Плана на Унгария, но й задържа плащания за милиарди

OFFNews 30 ноември 2022 в 15:40 1102 0

EU

Снимка OFFNews

Предложението на ЕК ще бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС

Европейската комисия одобри днес Плана за възстановяване на Унгария след пандемията, но задържа плащането по него на 5,8 милиарда евро, докато Будапеща не приложи реформи за укрепване на съдебната независимост и справяне с корупцията.

ЕК поиска да бъдат замразени и 7,5 милиарда евро, които Унгария би получила от бюджета на ЕС като част от редовните плащания по кохезионните фондове. 

Решението идва след продължили месеци наред разговори с правителството на Виктор Орбан за корупцията на високо равнище, независимостта на съдилищата, неправителствените организации и медиите, както и правата на малцинствата, припомня Ройтерс.

„Днес даваме нашата положителна оценка на всеобхватния план за възстановяване на Унгария. По отношение на върховенството на закона, Унгария се ангажира със значителни реформи. Само след като тези реформи бъдат приложени изцяло, достъпът до фонда за възстановяване на ЕС ще бъде отключен“, каза зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. 

ЕК заключава, че ще са необходими допълнителни съществени стъпки за премахване на оставащите рискове за бюджета на ЕС в Унгария. 

Предложението на ЕК ще бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС, като - за да влезе в сила, е необходимо квалифицирано мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки