ЕК: Няма процедура срещу България заради санкциите и ''Лукойл''

OFFNews 10 ноември 2023 в 17:00 1187 2

Лукойл

Снимка Архив

Лукойл

Европейската комисия не води разследване срещу България, свързано с евентуално заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия. Това каза говорител на Европейската комисия, цитиран от БНТ. 

По думите му няма процедура, нито разследване срещу страната. Европейската комисия е в контакт с българските власти, както и с останалите държави членки заради прилагането на санкциите.

В четвъртък "Политико" съобщи, че Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес" (Global Witness), базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта "Политико", показа, че бургаската рафинерия, която е собственост на руския енергиен гигант "Лукойл", е заобикаляла забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

"Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС", обясни говорителят на ЕК днес и повтори, че няма процедура, нито са изпратени запитвания към българските власти.

Той припомни, че България се възползва от дерогация от общоевропейската забрана върху вноса на руски петрол.

"Тази дерогация беше предоставена, за да се гарантира сигурността на доставките в страната. Страната се възползва и от друга дерогация, която ѝ позволява да изнася определени рафинирани продукти, които отговарят на определени условия. Ние поддържаме връзка с българските власти, както и с всички останали държави членки за изпълнението на санкциите, но няма разследване или процедура срещу България. Стандартният начин, по който действаме по отношение на санкциите, е сътрудничество и координация с държавите членки", посочи говорителят на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

10.11 2023 в 17:43

Ако се премахне дерогацията и академикът ще гушне букета. Нали всеки път когато трябваше да се сшре използването на руски петрол той заплашва, че ще подаде оставка защото Кремъл няма да печели!

-1650

1

ob1

10.11 2023 в 17:11

Ама дельо фактурата друго каза, тия не разбират, аматьори са!
 
X

Да помогнем на украинските деца!