ЕК ще разследва България заради Лукойл?

OFFNews 09 ноември 2023 в 21:03 3292 6

ЕК

Снимка Архив

Европейската комисия още няма официален отговор.

Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Това съобщи тази вечер "Политико".

Няколко часа по-рано изданието публикува разследване как от бургаската рафинерия на "Лукойл" са натрупали печалбата чрез дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г.

"Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат обяснение", е казал висш представител на ЕК, пожелал името му да остане в тайна, пред "Политико".

Говорител на комисията припомнил, че решението България да получи дерогация е било взето с единодушие от държавите членки. Причината за тази дерогация е да се гарантира сигурността на доставките за вътрешния пазар на страната.

"Дерогацията беше приета с единодушие от държавите членки. Има много специфична причина за тази дерогация и тя е да се гарантират сигурността на доставките. Въвеждането ѝ беше свързано и с причини, свързани с околната среда. Важен момент, който трябва да споменем, е, че тази дерогация е временна и изтича в края на другата година", каза говорителят на ЕК Даниел Фери, цитиран от БНТ.

Говорителят допълни, че когато има проблеми, свързани със съмнения за заобикаляне или нарушаване на санкциите срещу Русия, ЕК се свързва със съответната държава. А отговорността за прилагането на санкциите срещу Русия е на самите държави членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

6

ПР

10.11 2023 в 08:03

До dolivo-те,отношенията Боко-Вальо,далеч не са били само на по сингъл малц и белотче,бъдете сигурен.Над 10 г.,тукашният Лукойл,когато Златев беше шефче,не плащаше нищо на Фиска.Огромни пари-не може част от тях,да не са отивали "по предназначение"към ГЕПП партията и/или лично към Вожда.
За мен,въпросът е,в много бърз порядък,да се намери дългосрочен източник не неруски нефт за рафинерията.Да се сключат регулярни и надеждни договори,така щото,руският суров петрол да отиде в историята.Аман от тази мафия!

345

5

Джендо Джедев

10.11 2023 в 07:59

Тричавия,

То корупция навсякъде има, батенце. Даже и в Швейцария. Ама нали знаеш - дозата прави отровата. И, общо взето, всичко на изток от Виена е леш. Нали това казвам - че в Европа са чавдарчета в сравнение с батковците ти на изток. Може да видиш картата на корупционния индекс, току-виж ти просветнало нещо в главата. А дано, ама надали! :D

22548

4

dolivo

10.11 2023 в 07:56

Сичко тук беше публична тайна

Рафинерията миришеше ли и работеше ли?

Работеше.

На пълен капацитет ли?

На пълен.

Танкери влизаха ли?

Влизаха.

Значи са и излизали.

Какво се учудваме, когато последствията ни застигат!?

Сега разбира се, ще се ползва от опортюнистите на Герб да акат, меко казано по ПП, въпреки белотаджийските отношения на Боко с Вальо

-600

3

Трицигулуптор

10.11 2023 в 00:36

"Ако в ЕС има корупция"
Там няма .
Там са цивилизовани и има лобизъм.
Коренно различно е. ;)



345

2

Джендо Джедев

09.11 2023 в 21:57

Бате Вейдъре,

Иди в Рашка да видш какво е корупция! Е, всъщност там са непостижимите титани, де. Ако не искаш да гледаш чак тях, виж Баце, Вальо-Нафтата и Лукойл. А, да, може и Баце и една руска тръбичка за 3 милиарда. Ако в ЕС има корупция, то тя е чавдарче в сравнение с ЦК на БКП. :D

8053

1

DARTH VADER

09.11 2023 в 21:12

Корупцията не сме я изобретили ние...

Сега яката корупция,ще разследва пионерчетата;)))

Но каквото и да стане,знам че пионерската организация се е отчитала на комсомола,тъй че всичко ,ще е буря в чаша вода;)))
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика