ЕК към страните в Южен поток: Ще ви накажем като България, ако нарушавате правилата

OFFNews 04 юни 2014 в 20:16 20076 25

Снимка europa.eu

ЕК откри процедура срещу България и ще направи същото и срещу други от ЕС, ако не спазват правилата.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу часове преди началото на първата, извънредна среща на Г-7 в Брюксел.

Кризата в Украйна показа, че енергийната сигурност на ЕС трябва да бъде повишена. Еврокомисията ще направи така, че всяка енергийна инфраструктура, като "Южен поток", да отговаря изцяло на европейското законодателство, каза Барозу.

ЕС трябва да говори като един, обратното е срещу нашите интереси, заяви Барозу. Г-7 трябва да убеди Русия да не използва газа като политическо оръжие и да остави това оръжие, допълни председателят на ЕК.

Скоро се очаква постигането на честна сделка между Москва и Киев по доставките и цените на газа, каза още Барозу.

По повод обявеното от ръководството на БСП намерение "Южен поток" да бъде построен, независимо от риска от санкции, говорителят на Европейската комисия Антоан Коломбани заяви пред БНР:

"Ние наистина поискахме от България да прекрати проекта, докато водим дискусии с българските власти по проблема. Нашата позиция остава непроменена".

Коломбани припомни, че в момента тече първият етап от наказателната процедура и че този процес има ясно регламентирани стъпки. Те предвиждат още едно- второ и последно писмено предупреждение. Ако и след него няма положителен резултат, Еврокомисията може да внесе случая в Европейския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки