Джихадисти използват Доналд Тръмп, за да привличат последователи

OFFNews 03 януари 2016 в 12:18 3442 3

Снимка Stephen B. Morton/AP

Сомалийската ислямистка групировка "Ал-Шабааб" използва част от реч на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп в своя нов клип, с който набира последователи, предаде "Гардиън".

Призивът на Тръмп да се спре всякакъв достъп на мюсюлмани в Щатите е зает от радикалистите, които описват с него радикалната расова несправедливост в САЩ.

Филмът, в който е показан американецът, е дълъг 51 минути и е документална продукция. Речта му се появява между две изказвания на водача на групировката - Анвар Ал-Аулаки, който бе убит при въздушен удар с дронове в Йемен през 2011 г. Там мъртвият вече лидер предсказва, че мюсюлманите в Щатите ще трябва да избират да заминат за ислямските държави или да се бият със Запада в своите страни.

"За колко тъпи ни мисли популярната медия? Според нея "Ал-Шабааб" използва речта на Доналд Тръмп, за да се разраства. Ние сме на тази позиция много преди кандидатурата му за президент", написа адвокатът на бизнесмена Майкъл Коен в Туитър.

Речта на Тръмп, в която той иска забрана за всички мюсюлмани да влизат в страната му, предизвика остра реакция сред американските политици и по света.

"Ал-Шабааб" се опитва да измести подкрепяното от Запада правителство на Сомалия, като въведи строга версия ислямския закон шериат. Групировката е свързана с "Ал Кайда" и е извършвала нападения в Кения и Етиопия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки