Доналд Тръмп е изправен пред поредното дело, този път за бизнес измама

OFFNews 02 октомври 2023 в 10:39 1009 1

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и неговият семеен бизнес ще бъдат изправени пред съда в Ню Йорк днес по дело за бизнес измама, което може да нанесе сериозен удар на имотната империя на бившия американски президент, предаде Ройтерс. 

Тръмп, фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., е обвинен от главния прокурор на Демократичната партия в Ню Йорк Летиша Джеймс, че е увеличил стойността на активите си с милиарди долари, за да осигури по-добри условия за заеми и застраховки.

Бившият президент планира да присъства на първата седмица от процеса в щатския съд в Манхатън.

Джеймс иска глоба в размер най-малко 250 милиона долара, постоянна забрана срещу Тръмп и синовете му Доналд-младши и Ерик да управляват бизнес в Ню Йорк и петгодишно ограничение върху дейностите с търговски недвижими имоти от Тръмп и неговата водеща организация Trump.

Според обвиняемия случаят е част от политически лов на вещици.

Миналата седмица съдия Артър Енгорон постанови, че Джеймс е доказала нейното дело за измама срещу Тръмп, двамата му синове и 10 от неговите компании.

Енгорон посочва, че Тръмп изчислява стойността на апартамента си в Trump Tower, сякаш е три пъти по-голям от действителния му размер.

„Несъответствие от този порядък на величина, от предприемач на недвижими имоти, който е оразмерил собствената си жизнена площ от десетилетия, може да се счита само за измама“, казва съдията.

Той анулира бизнес сертификати за компании, контролиращи стълбовете на империята на Тръмп – включително Trump Tower и неговите голф клубове в Ню Йорк и ще назначи хора, които да наблюдават тяхното разпускане.

Решението обхваща само няколко от около 500-те предприятия на Тръмп, но включва някои от най-ценните му имоти. Не е решено как ще бъде изпълнена тази поръчка, но загубата на тези ценни активи би била сериозен удар върху финансите на Тръмп. Ако Енгорен вземе предвид глобите и бизнес ограниченията, тези щети ще се увеличат.

Делото е насрочено да продължи до началото на декември. Повече от 150 души, включително Тръмп, са изброени като потенциални свидетели, но голяма част от процеса вероятно ще бъде битка на експерти, които дават мнения по финансови документи.

Джеймс твърди, че Тръмп е прибрал стотици милиони долари в неправомерно спечелени спестявания чрез "надуване" на стойността на активите си, за да получи по-добри сделки от кредитори и застрахователи.

Това включва изброяването на клуба му Мар-а-Лаго и резиденцията му във Флорида като стойност до 739 милиона долара, въпреки че ограниченията върху акта са до 28 милиона долара.

Това е поредното заведено дело срещу Тръмп, докато води кампанията си да си върне Белия дом на изборите през 2024 г. 

Той е обвинен във Флорида за боравенето с класифицирани документи при напускане на поста, във Вашингтон в опитите му да отмени загубата си на президентските избори през 2020 г., в Джорджия за действия за обръщане на резултатите от изборите в този щат и в Ню Йорк в тайни парични плащания, които е направил на порнозвезда.

Тръмп отрича да е извършил нарушения и не се признава за виновен в нито един от четирите случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

02.10 2023 в 10:43

Най-смешното е, че има много шарани, които все още кълват на куката на тоя шарлатанин. Реднекс, сър!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика