Димитър Ковачевски: Македония днес е в по-добра позиция, френското предложение отчита нашите забележки

OFFNews 01 юли 2022 в 15:46 798 1

Премиерът Димитър Ковачевски обясни на брифинг, че френското предложение е отчело забележките на Северна Македония.

Снимка OFFNews / Правителство на Северна Македония.

Премиерът Димитър Ковачевски обясни на брифинг, че френското предложение е отчело забележките на Северна Македония.

„Френското предложение включва нашите забележки и ясно изразените ни позиции. Положението, в което се намираме днес, е далеч по-благоприятно, нашата позиция и стратегия дадоха резултат“. Това заяви министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция на управляващата коалиция след среща в правителството, на която беше т. н. Второ френско предложение за постигане на напредък в преговорите с България за сваляне на ветото върху интеграцията на Скопие в Европейския съюз.

„Днешната среща е първа от поредицата срещи, с които започваме широк процес на консултации в нашето общество. Вицепремиерът Боян Маричич и министър Буяр  Османи днес представиха както процеса, така и редложението пред коалиционните партньори. Разговаряхме с факти и дейтайли, отчитайки нашата стратегическа цел – членството в Европейския съюз. Ще продължим дебата и с президента на страната, който е информиран за всички детайли досега. Ще дебатираме и в парламента, и с опозицията, както и с гражданския сектор, медиите, експертите и цялото общество. Гледаме на предложението като на солидна основа за изграждане на сериозна, отговора държавническа позиция за възможността която се отваря пред нашата страна. Всичките лъжовни твърдения в различни форми смятам, че потънаха.“ – заяви Ковачевски.

Премиерът анонсира, че френското предложение ще бъде качено на сайта на правителството веднага след пресконференцията, така че с него да може да се запознае цялото общество. По-рано днес депутатът от ВМРО-ДПМН Антонио Милошски каза, управляващите крият френското предложение, защото по същество то е това, срещу което в Северна Македония има консенсус като неизгодно за страната и нерешаващо споровете с България и няма да доведе до целта – пълноправно членство в Европейския съюз.

Ковачевски говори за значението на добросъседските отношения в бъдещо членство в Европейския съюз и даде за пример Гърция, която е била сред най-големите противници на Северна Македония, когато е ставало въпрос за членството в НАТО. „След подписването на Преспанския протокол Гърция стана наш най-голям поддръжник по отношение на нашето членство в Европейския съюз.“ – даде за пример Ковачевски сложния път, по който са минали гръцко-македонските отношение.

На въпрос за това дали ще има консенсус между всички политически сили, премиерът на западната ни съседка каза, че задължение на всички политици е да мислят за бъдещето на нацията и идните поколения, а не за личните си интереси и сметките на партиите си. „Казвахме не, когато ставаше въпрос за нещо, което не е добре. Така дойдохме до решение, което всички партии консенсусно трябва да отстояват. Не бива да бъдем държава, която не иска да се интегрира. Не може човек сам да иска да бъде изолиран. Не може партия да поиска сама да бъде изолирана. Ние няма да позволим държавата и народът да бъдат изолирани, защото ние се намираме в сърцето на Европа. Станахме член на НАТО благодарение на мнозинството от гражданите и мнозинството от партиите. Тези партии сега са тук. Някои от тях също бяха против НАТО. Държавата трябва да върви в посока влизане в Европейския съюз.“ – коментира Димитър Ковачевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика