Десетки стъпкани при раздаване на помощи в йеменско училище

OFFNews 20 април 2023 в 12:08 807 0

Сана

Снимка Getty images

Изглед от йеменската столица Сана.

Най-малко 78 души са загинали в училище в йеменската столица Сана по време на раздаването на помощи за мюсюлманския празник Рамазан. Сред стъпканите от тълпата са деца и жени. Ранени са мнозина, като 13 от тях са в тежко състояние.

Смъртоносния инцидент е станал през последните дни на свещения месец Рамадан. Ройтерс отбелязва, че стотици са се събрали в училището, за да получат 5000 йеменски риала, около 9 долара на човек.

По данни на местното вътрешно министерство са задържани двама местни бизнесмени, предполагаеми организатори на акцията, довела до смъртта на десетки хора. В момента тече разследване. Говорител на министерството заяви, че липсата на координация между дарителите и местната власт е довела до смъртоносния инцидент.

Проиранското движение на хуситите управлява Сана, откакто през 2015 г. правителството беше изгонено от столицата.

АП цитира двама очевидци, според които бойците на хуситите са стреляли във въздуха в опит да овладеят тълпата. Възможно е при това да е била повредена електрическа инсталация и да се е чул трясък, който да е предизвикал паника, довела до стъпкването на хора. 

Йемен преживява тежки времена заради ескалацията на конфликта през 2015 г., когато хуситите поеха контрола над голяма част от западната част на страната, включително столицата. Повече от 23 милиона души - три четвърти от населението - се нуждаят от някаква форма на помощ.

Официалното правителство на Йемен управлява от Аден, а президентът Абдрабух Мансу Хади е в Саудитска Арабия.

Мохамед Али ал-Хути, ръководител на Върховния революционен комитет на хусите, заяви, че инцидентът е резултат от това, че йеменският народ преживява "най-тежката световна хуманитарна криза" след осемгодишни боеве.

"Държим страните агресори отговорни за случилото се и за горчивата реалност, в която живее йеменският народ заради агресията и блокадата", написа той в Twitter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика