Датската полиция уби нападателя, опитал да повтори "Шарли ебдо" в Копенхаген (oбновена)

OFFNews 15 февруари 2015 в 09:18 11785 13

Датската полиция обяви, че е застрелян мъжът, за когото се смята, че стои зад двете атаки срещу културен център и синагога, предадоха световните агенции.

Полицейският следовател Йорген Сков каза, че предварителното разследване не навежда на мисълта, че е имало и други нападатели, замесени в двете стрелби.

Така загиналите в нападенията, между които засега полицията не прави директна връзка, са двама, а ранените - петима полицаи.

Първата атака се случи в събота, докато се провеждаше дебат за свободата на словото и тероризма в кафене в културен център в Копенхаген. Полицията смята, че целта на стрелбата е бил шведският художник Ларс Вилкс, който вече е получавал смъртни заплахи заради карикатурите си на пророка Мохамед. На същото място се намираше и френският посланик в Дания Франсоа Зимаре. Свидетелите твърдят, че в самото начало на срещата неизвестни извършители са започнали да стрелят отвън по хората в кафенето. В резултат на атаката е загинал 55-годишен мъж.

Стрелбата започнала след изказване на Зимаре. Именно той успя да изпрати първи туит след атаката, в който каза, че е невредим, а после в телефонно обаждане до Франс прес разказа ужасяващи подробности - според него е имало 50 изстрела, а после чул от полицията, че изстрелите били много повече, дори 200. Очевидци казват, че имало 30 дупки от куршуми по витрината на културния център. Други споменават за 40 изстрела.

Кадри, излъчени по редица телевизии, показват витрините на центъра, направени на решето от куршумите.

Би Би Си излъчи запис, в който се чува как активистката на "Фемен" Инна Шевченко, която говори в културния център по време на дискусията, е прекъсната от залп от десетки изстрели.

Снимки на терориста в Копенхаген са направени от камера за видеонаблюдение в района на първата стрелба. Според силите на реда в Дания това е агресорът. Версията за втори участник в атаката не се потвърждава засега.

Нападателят е мъж на възраст 25-30 години. По предварителни данни е живял в едно от предградията на града.

Бил е обект на наблюдение от страна на полицията като евентуален симпатизант на ислямистки организации.

Смята се, че човекът, убит от полицията след двете нападения в Копенхаген, е искал да имитира атентатите в Париж през януари, съобщиха източници от следствието.

Нападателят беше убит от полицаи, след като откри огън по тях в района на железопътната гара Ньорепорт, в работническия квартал Ньоребор, часове след стрелбата по културен център и синагога в датската столица. 

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус осъди терористичната атака в Копенхаген. Франция е на страната на датския народ и на властите в борбата срещу тероризма, се посочва в комюнике на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика