Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени за кампанията на Тръмп

OFFNews 18 март 2018 в 17:44 11010 6

Снимка pixabay.com

Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени, за да бъдат използвани за разработка на софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на президентския вот в САЩ през 2016 г. Това стана ясно след журналистическо разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър".

След разкритията социалната мрежа Фейсбук обяви, че е блокирала компанията "Кембридж Аналитика", специализирана в анализ на данни и работила за кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Компанията е обвинена, че е събирала лични данни на милиони потребители във Фейсбук без тяхното съгласие.

В своето разследване вестник "Обзървър" цитира Кристофър Уайли, бивш служител в компанията „Кеймбридж Аналитика“. Той е работил заедно с Александър Коган от Университета в Кембридж, с когото са събирали данните.

„Целта беше да комбинираме микро таргетиране с нова концепция от психологията. Така няма да се целим в теб само като гласоподавател, но и като характер", разказва Кристофър Уайли.

Председателят на парламентарната комисия за разследване на "фалшивите новини" във Великобритания Демиан Колинс поиска днес собственикът на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърк да даде показания пред комисията, съобщи в. "Гардиън".

Колинс настоя още изпълнителният директор на компанията "Кембридж Аналитика" Александър Никс също да свидетелства. 

"Трябва да чуем хората, които могат да говорят за Фейсбук от позицията на ръководители, което ги задължава да знаят истината. Някой трябва да поеме отговорност за това. Време е Марк Зукърбърг да спре да се крие зад Фейсбук страницата си", категоричен бе Демиан Колинс.

Преди няколко години Фейсбук съобщи, че "Кембридж Аналитика" е получила данни за потребители от приложение в социалната мрежа. То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 000 души. Благодарение на него разработчикът можел да стигне до различна информация за потребителите, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението са събрани данни за милиони хора.

"Кембридж Аналитика" твърди, че през 2015 г. е унищожила информацията, която е получила чрез приложението. Но преди няколко дни Фейсбук получил сведения, че не всички данни са били заличени. Това накара социалната мрежа да блокира достъпа на "Кембридж Аналитика", както и на нейния партньор "Лаборатории за стратегическа комуникация". Блокиран е и създателят на приложението за събиране на данни - преподавателят по психология от Университета в Кембридж Александър Коган.

Компанията "Кембридж Аналитика" твърди, че не е извършила нищо нередно - партньорската компания "Лаборатории за стратегическа комуникация" е наела Коган да осъществи широкомащабен изследователски проект в САЩ. После обаче научила, че Коган е получил лични данни в нарушение на политиката на Фейсбук и затова изтрила всичко, получено от партньорската компания, която го е наела.

Щабът на Тръмп е наел "Кембридж Аналитика" през юни 2016 г., като ѝ е заплатил над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия.

Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Тя разполага с данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

19.03 2018 в 13:33

Не виждам какъв е проблема. Всеки който си дава данните се е вече съгласил да злоупотребяват с него.
Никога няма да я разбера тая ексхибиционистична страст да си слагаш личния живот на показ по витрините на фейсбуци, инстаграми и прочее лайнярщини.

Просто не го разбирам тва: ей ме тука на терасата вкъщи, тука копам на лозето, тука с бебчо ядем сладолед (реакция от лъркинг педофилите по отношение на бебчо: уууухххх на батяяяяя), тука съм в Дубай в мола, а ей тука на Слънчака.

Защо?

25665

4

Victimized

18.03 2018 в 21:36

Първо, това не е новост.
Второ, докато се продаваш за евтини сензации, клюки и холивудски блудкави интриги, социологическите агенциики ще те купуват за стотинки от онлайн платформите. Ще те проучват, ще те вкарват в база данни, и ще печелят избори за жалки нищожества, които ще се нареждат да ви продават демократично либералните задници на свободния пазар.

20699

3

Новак

18.03 2018 в 21:03

Такива проучвания се правят много отдавна. И със сигурност не е само ФБ - а Гугъл? И всичко най-накрая се свежда до пари. Това ценности, морал са за баламите, които искат да вярват
Само, че тук въпросът е за манипулациите - след толкова шум за влиянието на Русия сега се оказва нещо коренно различно. А ако се окаже същото и за отравянето в Лондон?
И най-страшното е, че хората сякаш се зомбират в тези мрежи. От това или подобни изследвания бяха създали алгоритъм, който само от 50 до 100 лайка на даден потребител може да го “опознае” по-добре от близките му. А тази информация може да се използва (продава) за много цели. Гласуването даже е по-безобидната от тях.

23293

1

Стефан

18.03 2018 в 19:50

Важното е да се знае, че пиндомрежите са безопасни и честни, а най-сигурната е гейбук.
А Путин е виновен за Червеното петно на Юпитер, за ранния климакс на тереза, за морът по кокошките-носачки в радомирско, и за инфантилизма на джонсововата борка.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика