Дания въвежда задължителна казарма за жени

OFFNews 20 март 2024 в 15:06 1808 0

Снимка GettyImages

Дания ще въведе задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен. Така Дания става третата страна в Европа след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си, предава Би Би Си. 

"Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем", коментира Фредериксен при представянето на плана.

Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО. В следващите 5 години бюджетът й за отбрана следва да се увеличи с близо 6 млрд. долара.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел - постигане на пълно равноправие между половете.

"По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили", казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика