COVID-19 стигна и до Маршаловите острови

OFFNews 29 октомври 2020 в 14:15 2370 0

Маршаловите острови регистрираха първите случаи на COVID-19. Островната държава бе една от малкото незасегнати от пандемията досега, съобщи Би Би Си. 

Заразените са двама американски военни служители във военната база на САЩ. 

35-годишната жена и 46-годишен мъж са поставени под карантина.

От Националната комисия при бедствия на Маршаловите острови уверяват, че няма опасност от разпространение на вируса сред населението. Заразените не са имали контакт с населението и нямат симптоми. Те са пристигнали от Хавай. 

Местното правителство призова хората да "останат нащрек" и да продължат да спазват мерките за безопасност. Не се предвижда национална блокада, както и затваряне на училища, магазини и бизнеси. 

Маршаловите острови затвориха границите си през март, но разхлабиха ограниченията през юни. Островната държава приема предимно работници в американската военна база, които са поставяни под 3-4-седмична карантина в Куаджалин.

Тихоокеанският регион остава най-незасегнат от пандемията заради изолираността си и ранното затваряне на границите. В света засега само малки острови и територии като Кирибати, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Тонга, Тувалу и Вануату не са обявили случаи на заразяване с коронавирус.

Маршаловите острови е островна държава в Микронезия. Намира се около екватора, в Тихия океан. Населението е около 58 хиляди души. Основа на икономиката е риболовът и отглеждането на кокосови палми, хлебно дърво и карти таро. В страната се добиват фосфати. Държавата изнася кокосово масло, копра, корали, риба и фосфати, но се налага страната да внася голяма част други стоки. Наемът, който САЩ плащат за военната си база на остров Кваджалейн, заедно с американските помощи, осигуряват значителна част от приходите на страната. Годишно страната се посещава от 9 хиляди туристи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика