Чечения се разсърди заради руски учебник по история

OFFNews 23 септември 2023 в 18:29 5020 1

Даудов

Снимка РИА Новости

Магомед Даудов

Председателят на чеченския парламент Магомед Даудов съобщи в своя канал в Телеграм, че целият тираж на новите учебници по история за 10-11 клас под редакцията на Владимир Медински е бил изтеглен от училищата в региона заради критики за депортирането на чеченците по време на Втората световна война.

Скоро, както отбелязва "Медуза", абзацът за изтеглянето на учебниците е премахнат.

Изчезналото изявление на Даудов гласеше следното:

"Бих искал да отбележа, че целият тираж на учебника беше изтеглен от училищата в нашата република по указание на Рамзан Ахматович (Кадиров). В нашата страна е недопустимо да се обиждат народите. Особено народите, чиито представители са дали неоценим принос за укрепването на държавността и защитата на интересите на родината."

Даудов допълва, че е уведомил Медински за позицията на Кадиров. По думите му Медински "призна, че тази глава е взета без промени от предишни издания и увери, че е готов да я пренапише".

В началото на август бяха представени нови учебници по обща история и история на Русия за гимназисти с част за войната в Украйна. Заради раздела за депортирането на народи, както пише "Кавказ.Реалии", учебникът е бил подложен на яростни критики от кавказки общественици и политици.

Един от параграфите в учебника гласи, че по време на Великата отечествена война чеченци, ингушети, карачаевци, калмики, балкарци и кримски татари са били депортирани в източните райони на СССР "въз основа на факти за сътрудничество с окупаторите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

23.09 2023 в 20:34

Ама как? Нали е недопустимо да се пренаписва историята? Нали така твърдят от Президенството? Или на някои е разрешено, а на други не? Според зависи.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика