Чарлз III с първо изявление след диагнозата

OFFNews 11 февруари 2024 в 10:12 1722 0

медии

Снимка Getty Images

Медиите за диагнозата на Чарлз III

Британският крал Чарлз III изрази сърдечна благодарност на доброжелателите след като беше диагностициран с рак. Това е първият му публичен коментар, откакто Бъкингамският дворец обяви, че кралят ще отложи някои ангажименти, за да се подложи на лечение.

"Бих искал да изразя най-сърдечната си благодарност за многото съобщения за подкрепа и добри пожелания, които получих през последните дни“, каза Чарлз в изявление, съобщи Би Би Си.

Дворецът обяви на 5 февруари, че 75-годишният Чарлз е диагностициран с форма на рак по-малко от 18 месеца след възкачването му на трона.

"Както всички, които са били засегнати от рак, знаят, подобни добри мисли са най-голямата утеха и насърчение", подчерта монархът.

Чарлз III е диагностициран с рак, но не на простатата

Ракът е открит, докато той се лекуваше от уголемена простата през януари. Въпреки че видът на рака не беше разкрит, от двореца потвърдиха, че не става въпрос за рак на простатата.

"Също толкова окуражаващо е да чуя как споделянето на собствената ми диагноза е помогнало да се насърчи общественото разбиране и да се хвърли светлина върху работата на всички онези организации, които подкрепят пациентите с рак и техните семейства в Обединеното кралство и по света. Възхищението ми от техните неуморни грижи и всеотдайност през целия ми живот е още по-голямо в резултат на личния ми опит", пише кралят в благодарственото послание.

Той се оттегли от всички публични задължения, докато се лекува, като висши кралски особи - включително кралица Камила и принцът на Уелс - поеха неговите задължения за някои събития.

На 7 февруари той отпътува от Кларънс Хаус, Лондон, за резиденцията си в Норфолк, придружен от кралицата. По-малкият му син, херцогът на Съсекс, долетя от САЩ за кратко посещение по-рано същия ден.

Принц Уилям разстроен от пиар акцията на Хари. Кейт се възстановява добре

Кралицата заяви, че съпругът ѝ е "много трогнат от всички писма и послания, които обществеността изпраща отвсякъде".

По време на събитие в катедралата в Солсбъри тази седмица тя каза, че подкрепата е била "много окуражаваща". Принц Уилям също изрази благодарност към посланията на подкрепа за баща му, както и за съпругата му, принцесата на Уелс, която се възстановява след операция на корема. Очаква се тя да се върне към кралските си задължения едва след Великден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика