Близо 200 души арестувани в България при операция на Европол

Offnews 24 септември 2014 в 16:14 1819 1

Близо 200 души арестувани в България при операция на Европол

187 души са задържани на територията на България при съвместна операция на Европол с българските власти, съобщава bTV. 

Операцията под кодовото наименование „Архимед" е била насочена срещу дейността на организирани престъпни групи в ЕС.

Координираните дайствия са осъществени съвместно с Евроджъст, Фронтекс и Интерпол. В операцията взеха участие служители от всичките 28 държави-членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

В рамките на операцията на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, спасени от трафик на 30 деца. Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.

Арестите са били извършени между 15 и 23 септември.

От българска страна участие в операцията са взели 2 248 служители на Агенция „Митници", ДАНС и МВР. Образувани са 127 наказателни производства. В един от арестите е задържан британец по обвинение за сексуална експлоатация на деца. От компютъра му са иззети снимки и видео с детска порнография. Британецът, който живее в България от 1994 година, е разпространявал и съхранявал материали със сексуална експлоатация на момчета.

По престъления срещу собствеността са задържани 160 души, от които 157 български граждани, 1 алжирски гражданин, 1 сирийски и 1 украински гражданин. 

Едновременно с това България се е включила и в дейностите по пресичане най-вече незаконна имиграция, синтетични наркотици, трафик на оръжие, измами, контрабанда на акцизни стоки.

В резултат е пресечен канал за превеждане на нелегални бежанци. В резултат на засиления контрол по време на операцията са арестувани 18 български граждани, 1 полски гражданин и 6 турски граждани, които са свързани с организацията на незаконното преминаване на границата и транспорта на 106 сирийски и 9 афганистански граждани.

При операцията са заловени 198,050 кг хероин в района на ГКПП - Дунав мост II (гр. Видин). Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от полски граждани. Реализацията е резултат от въведения засилен контрол и проверките по границите на България в подготвителната фаза на операцията.

На 24 ДАНС е провела още една операция заедно с Европол, в хода на която са задържани 13 лица, български и чужди граждани, занимаващи се с копиране на банкови карти. Иззети са голям брой клонирани банкови карти, скимиращи устройства, компютърни конфигурации и големи парични суми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови