Бившата съпруга на Джеф Безос дарява още 3 млрд долара за благотворителност

OFFNews 16 юни 2021 в 15:45 1857 0

Снимка Getty Images

Милиардерката Макензи Скот, бивша съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос, дари още 2,7 млрд. долара за редица благотворителни организации.

Скот заяви в публикация в блог, че иска да даде парите на онези, "които в исторически план са били недофинансирани и пренебрегвани".

Тя пише, че е избрала 286 организации, работещи върху расовото неравенство, изкуствата и образованието.

Скот е една от най-богатите жени в света. Голяма част от състоянието й идва от развода ѝ с Безос през 2019 г., който в момента е най-богатият човек в света.

Като част от споразумението Скот получи 4% от акциите на Amazon, тъй като е помогнала на Безос да стартира технологичния си гигант през 1994 г.

Оттогава писателката публикува данни за своите благотворителни дарения, като например през декември, когато съобщи, че е дарила повече от 4 млрд. долара само за четири месеца на благотворителни организации, ръководени от жени, банки за храна и колежи за чернокожи.

Въпреки размера на тези дарения, тя все още е 22-рият най-богат човек в света със състояние, равняващо се на 59,5 млрд. долара според Forbes.

В последната си публикация във вторник тя отново заяви, че иска да преразпредели богатството си, след като е работила с екип от изследователи и новия си съпруг, учителят по природни науки Дан Джует, за да избере на кого да дари.

"В това усилие се ръководим от скромната вяра, че би било по-добре несъразмерното богатство да не се концентрира в малък брой ръце и че решенията са най-добре проектирани и прилагани от други."

Сред благотворителните организации, които получиха „относително големи дарения“, бяха и такива, които работят по „преодоляване на разделението“ между различните религии, както и някои колежи и университети.

През 2019 г. тя подписа декларация, че ще дари по-голямата част от състоянието си.

Такава декларация удостоверява ангажимента на най-богатите хора и семейства в света да дарят по-голямата част от своето богатство. Идеята е започната от Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет през 2010 г., а между другите известни лица, които са я подписали, е и създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас.

Самият Безос все още не е подписал такава декларация, въпреки че Джует се присъедини през март.

Той каза в писмо: "При щастлива случайност аз съм женен за един от най-щедрите и мили хора, които познавам - и се присъединявам към нея в ангажимента да раздам огромно финансово богатство, за да служа на другите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика