Бивш руски журналист загуби и при последното обжалване на присъдата си за държавна измяна

OFFNews 02 август 2023 в 13:54 926 1

Сафронов

Снимка Getty images

Иван Сафронов

Бившият руски журналист Иван Сафронов, отразявал въпроси на отбраната, загуби днес последното обжалване на присъдата си от 22 г. затвор по обвинение в държавна измяна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сафронов е писал за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", бил е и съветник на ръководителя на руската космическа агенция. Той беше арестуван през 2020 г. и обвинен в изнасяне на класифицирана информация.

Осъден е през септември миналата година. Присъдата беше определена от неговите поддръжници като "драконовска мярка", която показва липсата на медийна свобода в Русия. Сафронов беше обвинен в издаване на военни тайни на Чехия – държава членка на НАТО – но според адвокатите му присъдата е отмъщение за публикациите му за руските планове за продажба на бойни самолети на Египет.

През февруари Сафронов беше преместен в строго охраняван затвор в Красноярска област, Сибир, и не присъстваше на днешното произнасяне на Върховния съд в Москва.

В понеделник руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза загуби обжалването на присъдата си от 25 г. затвор за държавна измяна и разпространяване на "фалшива информация" за войната на Русия срещу Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!