Българин ще участва на местните избори в Лондон

OFFNews 01 април 2022 в 17:27 2021 0

Снимка facebook.com/nishan.dzhingozyan

Нишан Джингозян се кандидатира за общински съветник на местните избори в Енфийлд, cевероизточен Лондон, които ще се проведат на 5 май тази година, съобщи БТА.

Той е включен в листата на Лейбъристката партия след вътрешни избори, които показват, че е популярен и може да бъде представител на българската общност. Ако той бъде избран, българите, които са компактна общност в този район, ще бъдат за първи път представени в Общинския съвет.

Според данни на министерството на вътрешните работи във Великобритания живеят над 320 хиляди наши сънародници, които нямат представителство на политическо ниво. Техните проблеми могат да бъдат решавани на местно ниво, според г-н Джингозян, а те са свързани основно със статута на уседналост. Много българи, които живеят тук, не са кандидатствали за статут или не могат как да го докажат, защото не занаят как, твърди Джингозян, позовавайки се на опита си в работата със етнически малцинствени групи в района.

Чуждите граждани, които нямат статут, не мога да се ползват от правото на труд и социални грижи, здравеопазване и образование. Голям проблем е достъпът до здравната система на Великобритания, защото 16 000 души, които живеят в Енфийлд, не са регистрирани при личен лекар, казва Нишан Джингозян в интервю за БТА. Ваксинацията срещу ковид също стои на дневен ред. В Лондон живеят над 300 общности, но българската общност е на едно от последните места по ваксинирани. Само 22% от българите, живеещи в Лондон, са имунизирани срещу ковид. За сравнение - в другите общности процентът на ваксинирани достига до 80.

Интеграцията в едно общество е дълъг процес и отнема години, казва кандидатът на лейбъристите, но тук усилия се полагат от най-ранна възраст. Училището прилага стимули и наказания, за да може децата да бъдат включени в образователния процес. Българската общност, която е определена като приоритетна от кмета на Лондон Садик Хан, се ползва с привилегията да има съветници в училищата, които общуват с родителите на български език, а Енфил е районът с най-голяма българска общност в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови