4-та степен на опасност в Белгия: Нападателят е още на свобода

Предполага се, че заподозреният мъж е от тунизийски произход

OFFNews 17 октомври 2023 в 08:56 2216 1

Снимка БТА/АП

Властите продължават да издирват мъжа, заподозрян за атентата срещу двама шведи и раняването на трети човек в Брюксел при терористичното нападение, предаде ДПА.

Снощи в Брюксел при атентат бяха убити двама футболни запалянковци. По време на атаката нападателят извикал "Аллах Акбар". "Вчера трима души излезли с намерението да отидат на един прекрасен футболен празник. Двама от тях загубиха живота си при жестока терористична атака", каза белгийският премиер Александър Де Кро на пресконференция тази сутрин.

Предполага се, че заподозреният е мъж от тунизийски произход, пребиваващ в Белгия незаконно, посочи Де Кро.

Убитите мъже са дошли в Брюксел за футболната среща на Червените дяволи. Вчера се игра мач между националните отбори на Белгия и Швеция на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел. Заради нападението мачът бе прекъснат след първото полувреме при резултат 1-1.

"Терористите трябва да разберат, че никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества. С омразата и насилието си те показват единствено безсилие. Тероризмът никога няма да ни победи", каза Де Кро.

Полицейското присъствие в белгийската столица ще бъде засилено, след като Координационното звено за анализ на заплахи повиши степента опасност на 4 ниво, което означава, че има много сериозна заплаха, съобщи белгийският премиер. 

Ще бъдат завишени мерките за сигурност и на редица деликатни места, особено на такива, свързани с шведската общност, каза той, а в останалата част на Белгия ще бъдат засилени проверките.

Де Кро призова всички в Брюксел към бдителност. Днес следобед Националният съвет за сигурност ще се събере на заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Vladko

17.10 2023 в 09:24

Сами си ги събраха и отгледаха, а сега ще им сърбат попарата. Очаквам нещо подобно да се случи и с т.нар. "зелена сделка". С всеки изминал ден нови и нови доказателства за неадекватността на хората управляващи Европа.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика