3-дневен траур в Гърция: Десетки загинали, стотици изчезнали в морето след потъване на лодка с мигранти

OFFNews 15 юни 2023 в 14:30 8775 1

Мигранти - Гърция

Снимка АП/БТА

Оцелели след потъването на лодка на много мигранти край бреговете на Гърция

Най-малко 78 мигранти са загинали, а повече от 100 са спасени, след като рибарска им лодка е потънала край Южна Гърция, предадоха световните агенции.

Оцелелите посочват, че на лодката може да е имало до 750 души, като има данни за 100 деца в трюма.

Все още не се знае и е трудно да се установи броят на издирваните.

Гърция обяви, че това е една от най-големите трагедии с мигранти в историята ѝ, и обяви тридневен траур.

Властите твърдят, че предложенията им за помощ са били отхвърлени, но бяха отправени и критики, че не са направили достатъчно, за да помогнат.

Плавателният съд е потънал на около 80 км югозападно от Пилос около 02:04 ч. в сряда сутринта местно време, според гръцката брегова охрана.

Граничната агенция на ЕС Фронтекс заяви, че е забелязала лодката в ранния следобед във вторник и незабавно е уведомила гръцките и италианските власти. По-късно бреговата охрана съобщи, че никой на борда не е носил спасителни жилетки.

В графика, предоставен от бреговата охрана, се казва, че първоначалният контакт с рибарската лодка е бил осъществен в 14:00 ч. (11:00 ч. по Гринуич) и не е била отправена молба за помощ.

Гръцкото министерство на корабоплаването се е свързало многократно с лодката и многократно е било заявено, че тя иска да отплава за Италия. Кораб, плаващ под малтийски флаг, е предоставил храна и вода около 18:00 ч., а три часа след това друг кораб е предоставил вода, допълва се в съобщението.

След това, около 01:40 ч. в сряда, някой от екипажа на лодката е уведомил гръцката брегова охрана, че двигателят на плавателния съд се е повредил.

Малко след това лодката се преобърнала, като потъването ѝ се е случило само за 10-15 минути. Започнала е операция по издирване и спасяване, която е била затруднена от силния вятър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

15.06 2023 в 16:23

Ами, честно казано трябва да се отчете опита на Австралия с такива мигранти. Те са наели остров в Индонезия ако не греша, всеки който пристигне без виза отива на острова и там чака процедурите, които може да продължат с години.

Ще има рев, но като се напълнят 2-3 острова ще спре нашествието.

В Париж миналата година пътувах с влакче, по едно време останахме само аз и едно местно момче единствените бели във вагона, честно казано доста самотно се почувствах.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика