26% от руснаците смятат, че предстои война с Украйна

ОFFNews 02 февруари 2015 в 14:46 4472 19

Руски войиници.
Руски войиници.

Една четвърт от руснаците смятат, че откритият военен сблъсък между страната им и Украйна е неизбежен, сочи социологическо проучване, цитирано от RT.

Според данните на Центъра за изучаване на общественото мнение преди 3 месеца бройката на хората, които са били убедени, че война между Киев и Москва ще има, са били 17%.

Десет на сто са на мнение, че тази война вече се води.

Въпреки това 33% преценяват възможността за война между Украйна и Русия като много малка, а 21% - за невъзможна.

Близо половината от анкетираните руски граждани посочват , че събитията в Украйна са гражданска война, а според 17% в Донбас се провеждат терор и геноцид над населението, но без да конкретизират коя от двете враждуващи страни ги извършва.

Същевременно едва 3 на сто виждат в тези събития намеса от страна на Запада, а други 3% прозират борба между различни политически сили в страната.

Други 17% мислят, че в Донецк и Луганск царят анархия и престъпничество.

Според политическия експерт Алексей Мухин очакванията на руснаците за военен сблъсък с Украйна са нараснали заради изказванията на Киев, че войната вече е започнала, както и заради решението на Върховната рада да обяви Русия като агресор.

Междувременно Александър Захарченко, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република, заяви, че свиква пълна военна мобилизация до 10 дни.

Очаква се да бъдат призовани около 100 000 души от Донецк и Луганск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!