И Орбан свика Съвета за отбрана, руските ракети спряха нефтопровода „Дружба“

Красимир Крумов 15 ноември 2022 в 22:23 6437 1

Снимка Getty Images

Виктор Орбан

В резултат на ракетните атаки на Русия срещу Украйна във вторник, които са определяни като най-интензивните от началото на руската агресия срещу Киев, е била повредена трансформаторна станция на беларуско-украинската граница, която е доставяла електричество за нефтопровода „Дружба“. Това обяви във вторник вечерта унгарската телевизия М1. Заради енергийна опасност за Унгария премиерът Виктор Орбан е свикал тази вечер заседание на Съвета за отбрана.

Информацията на М1 беше потвърдена от държавния енергиен концерн MOL. Той се позовава на информация от украинския оператор на тръбопроводите, според който руска ракета е повредила трансформаторна станция, свързана с нефтопровода „Дружба“. В този момент е преустановена доставката на нефт за Унгария, Чехия и Словакия, тъй като помпите нямат захранване.

Според М1 самият нефтопровод не е повреден. Държавният концерн MOL има запаси от суровина за рафинериите за 90 дни.

Говорителят на унгарското правителство Берталан Хаваши заяви, че във връзка с възникналата ситуация за 20.00 часа местно време министър-председателят Виктор Орбан е свикал заседание на Съвета за отбрана. Преди заседанието министърът на отбраната Крищоф Салай-Бобровницки е провел телефонен разговор с генералния секретар на НАТо Йенс Столтенберг.

Нефтопроводът Дружба осигурява суровина за основната рафинерия на MOL в Сажаломбата, на юг от Будапеща. От концерна допълват, че „следят развоя на събитията“ и „анализират условията за възстановяване на работата на нефтопровода „Дружба“ съвместно със своите украински партньори“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика