Жители на Банско излизат на протест, искат втори лифт

OFFNews 03 февруари 2015 в 12:14 8423 27

Протестите на жителите на Банско от 2012 г.

Жители на Банско излизат на протест и ще блокират пътя преди курорта откъм Разлог днес в 17 часа.

Отворете пътя към планината, няма да оставим Банско да загине!, са написали те в съобщението, което се разпространява за протеста.

Ще блокираме пътя пред град Банско, за да покажем на управляващите и на цяла България, че с банскалии шега не бива. Този път няма да отстъпим, защото на карта е поставено добруването и развитието на целия Пирински край, пишат организаторите.

Драмата дали да се строи втори лифт на Банско се точи вече години.

Лифтът от хотелите към ски-зоната е тясното място в курорта. От години на него се образуват огромни опашки, понякога се чака часове.

Повечето от местните жители подкрепят втория лифт на Банско, защото смятат, че именно неговата липса спира развитието на курорта. Изграждането на съоръжението обаче среща силната съпротива на зелените движения.

Именно поправките в Закона за горите по времето на предишното правителство на Бойко Борисов станаха причина за протестите на Орлов мост. Тогава правителството спря готвените промени. Следващото правителство разреши промени, които даваха възможност за втори лифт в последния ден от съществуването си.

Новото правителство обаче отмени решението с аргумент, че е взето в последния момент и без обществена дискусия и именно това причини реакцията на местните жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика