Съдът забрани демонстрациите в Киев, това няма да спре протестиращите

OFFNews 01 декември 2013 в 08:35 3213 6

Протестите в Киев срещу решението на кабинета да спре процеса на присъединяване към Евросъюза продължават
Протестите в Киев срещу решението на кабинета да спре процеса на присъединяване към Евросъюза продължават

 

Окръжният административен съд на Киев забрани провеждането на демонстрации на Площада на Независимостта, Европейския площад и улиците Банковий, Грушевская и Богомолця за периода 1 декември – 7 януари 2014 г. 

Протестиращите срещу решението на управляващите да замразят европейската интеграция на Украйна отказаха да напуснат Михайловския площад в центъра на Киев. Протестни демонстрации ще има и днес.

Очаква се на 1 декември в украинската столица да пристигне лидерът на най-голямата полска опозиционна партия „Право и справедливост” Ярослав Качински.

По думите на Качински в Киев скоро може да пристигнат също и министърът на външните работи на Полша, Радослав Сикорски, шведският външен министър Карл Билдт и членовете на мисията на Европейския парламент в Украйна Александър Квашниевски и Пат Кокс.

„Във връзка със събитията на киевския Площад на Независимостта е необходима решителна реакция от страна на ЕС и Полша”, обяви опозиционният лидер.

След като Европейският съюз и редица държави извън ЕС разкритикуваха украинските власти за упражненото полицейско насилие над протестиращите, министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се оправда, че преди силовото разпръсване на демонстранти е било предложено на протестиращите да се преместят на друго място.

По думите на Захарченко опозицията сама е заявила, че митингът им на Площада на Независимостта е приключил.

„Официално самите организатори на акцията вечерта заявиха и ние затова знаем, че акцията им е приключила. И те се разотиват”, каза министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews