Ранобудните студенти готвят акция пред парламента

Вероника Шербанова 17 ноември 2013 в 09:23 4013 4

Ранобудните студенти пред парламента  13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов
Ранобудните студенти пред парламента 13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

 

Ранобудните студенти ще почетат Международния ден на студента с акция пред парламента. Това съобщиха те във Facebook групата си.

Акцията ще започне в 11 часа.

През 1939 г. хитлеристките части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. 9 студенти са убити, а 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно тази дата е избрана за Ден на студентите, за да се почете паметта на загиналите, напомнят студентите.

На 17 ноември е и годишнината от окупацията на гръцката Политехника поради налагането на военна диктатура. Когато студентите отказват да напуснат университета, срещу тях са изпратени танкове и специалните армейски части. В борбата много студенти загиват, допълват те.

“През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото усвоили добре уроците на миналото можем по-смело и ясно да гледаме напред", обясняват студентите.

На 17 ноември ние, “Ранобудните студенти”, ще почетем тази дата, напоена с кръвта на тези, които се бориха за своите идеали, на тези, извисили глас в името на правдата, за тези, които пожертваха себе си, пишат още студентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews