Потребителите искат вето на Закона за хазарта, смятат го за еквивалент на ACTA

Виктория Викторова 18 март 2012 в 21:38 1473 0

Невен Дилков, Янаки Ганчев, Кирил Янев и Фани Давидова предупредиха за опасността от Закона за хазарта още преди протестите срещу ACTA.
Невен Дилков, Янаки Ганчев, Кирил Янев и Фани Давидова предупредиха за опасността от Закона за хазарта още преди протестите срещу ACTA.
Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги настоява президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия преди 3 дни Закон за хазарта. Причината е член 22, точка 14, която предвижда филтрирането на съдържанието в интернет и съответно нарушава конституционните права на потребителите. Още преди протестите срещу ACTA, много от организаторите обявиха Закона за хазарта дори за по-голямо задаващо се зло. Неправителствените организации искат интернет да не се превръща в инструмент за провеждане на бизнес политики и президентът да наложи вето в името на спазването на конституционните права на гражданите и запазването на неутралността в интернет, заяви председателят на асоциацията Янаки Ганчев. От асоциацията предупредиха, че ще атакуват закона и чрез Конституционния съд, както и че ще запознаят със случая Европейската комисия. Ганчев е категоричен, че законът бил прокаран по желанието на няколко хазартни боса, но всъщност нищо не решавал, защото механизмът, предвиждащ филтриране, би могъл да се заобикаля. Всеки потребител може да получи достъп до филтрираните сайтове, изтъкна председателят на асоциацията. Според него асоциацията разполага с работещ вариант, а не се занимава само с критики. Ако приетият текст остане, Ганчев заяви, че ще си подаде оставката като председател на асоциацията, защото „знае за какво става дума“. „Това е използване на СРС-та в интернет", каза той и поясни, че с текста се легализира „ползването на СРС от частни търговски дружества, които имат личните данни на хората“. За да даде по-дълбоко пояснение, Ганчев допълни, че визира използването на специални пакети, което било равносилно на СРС в интернет. Той съобщи, че асоциацията отправя открито писмо до президента с призив да върне закона в парламента за ново обсъждане.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews