Райчев: Протестът няма да постигне никакъв резултат

OFFNews 11 ноември 2013 в 08:51 6196 45

Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС
Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС

 

"Протестиращите се заплетоха. Много лоша роля играе това, че нямат конкретни искания. Прекалено общи са им исканията и няма да ги получат."

Това заяви пред "Нова телевизия" социологът Андрей Райчев по адрес на протестиращите. Той бе категоричен, че хората, от които зависи оставката на правителството - лидерите на трите партии, подкрепящи кабинета, няма да организират нови избори в скоро време. Причината според Райчев е, че Лютви Местан (ДПС), Сергей Станишев (БСП) и Волен Сидеров ("Атака") се страхуват от управлението на Борисов, което не е демократично.

Райчев бе категоричен, че протестите са обречени, тъй като за пет месеца не са успели да постигнат никакъв резултат. По думите му това се дължи на факта, че исканията на демонстрантите са твърде общи, а към протестните редици са се приобщили партийни провокатори.

"Вчера, ако имаше 2000 души, е добре. Най-много 3000 - повече не давам. 24 години гледам протести, 15 000 души е огромно нещо", коментира броя на демонстрантите на 10 ноември Андрей Райчев. Той призна, че не е бил на протеста, за да се увери лично за бройката на хората по улиците, но подчерта, че "гледа протести от 20 години".

"Трябва им кулминация, защото протестът свършва. След 20 декември ги очаква огромна пауза от 15 дни", предрече Райчев и допълни, че в протестите има различни течения и това е причината демонстрантите да са постигнали "разочароващ резултат".

По думите на Райчев единственият, който може да осигури оставка на правителството, е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според Райчев националистът ще оттегли подкрепата си при първата изгодна политическа ситуация, която да му осигури достатъчна подкрепа за влизане в следващия парламент.

Той отново изтъкна тезата си, че протестиращите изтъкват погрешни тези, защото по същество исканията им не са десни и за демокрация, а леви.

"Има един парадокс, заложен в протеста, той е ляв по същността си. Трудовият човек в България е ужасно притиснат, в България е свиреп капитализъм , а трудовият човек има какво да вземе (...) Тези хора са вкарани в дясна писта, опитват се да вървят надясно и да стигнат вляво", каза Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков