И Габрово на протест заради мандатите от чужбина

OFFNews 11 октомври 2014 в 09:51 1374 1

В понеделник граждани ще протестират в Габрово срещу депутатския мандат, който ДПС получи в областта след разпределението на вота от чужбина.

Намерението на хората идва, след като стана ясно, че ДПС влиза с един народен представител, въпреки че партията е на предпоследно място по брой гласове, съобщава "Нова телевизия".

Първо място в района печелят ГЕРБ с над 39% и взимат два мандата. След тях са БСП със 17% и един мандат. Нареждат се Патриотичен фронт, след тях „Атака”, Реформаторският блок, „България без цензура” и едва тогава са ДПС.

Гражданите обясняват, че не могат да си обяснят как хора, които от няколко поколения живеят в Турция, "драпат за българско гражданство и определят кой ще бъде втори или трети в Габрово".

Габровци апелират към всички депутати, които ще влязат в новото Народно събрание, да работят по този въпрос. Хората искат да се промени закона, който предвижда да се преливат гласове от чужбина у нас.

"Не трябва да оставяме политиците да се успокоят и да не променят закона. В момента те са готови на всичко. В първия или втория месец от мандата на този парламент трябва да го променят, защото в края няма да го пипнат”, заяви математикът Михаил Константинов по повод протестите.

През последните три поредни дни в София, Кюстендил и Дупница, се състояха протести срещу новия депутатски мандат на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, защото той става народен представител от Кюстендил благодарение на гласовете от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков