Едва 20-ина души на протест в Айтос срещу прокуратурата

OFFNews - Бургас 21 септември 2017 в 16:27 2714 1

Снимка OFFNews

Импровизираният протест в Айтос

Около 20-ина души се събраха днес в центъра на Айтос в подкрепа на мъж, нападнат от група роми и удрян с брадва в главата. Кметът на общината забрани провеждането на организиран протест, за да не се насажда междуетническа омраза.

Центърът на града днес бе изпълнен с полиция и жандармерия, но до напрежение не се стигна. Протестът трябваше да е насочен срещу прокуратурата, която не е поискала постоянен арест на четирима роми от близкото село Мъглен, нападнали друг мъж, удряли го с различни предмети, включително и с брадва в главата. Един от организаторите на митинга, който бе забранен, Стефан Петров посочи:

Според много хора, които се свързват с мен, тук, наистина някои институции толерират всички други, но не и българите. Надявам се да се направи едно обективно разследване, истината да излезе наяве“, коментира Петров.

Повечето от дошлите на импровизирания протест отказаха да говорят пред медиите, но неофициално коментираха, че на някои от ромите се позволяват своеволия. Притесненията им се допълваха и от информацията, че двама полицаи са удряни с дървени летви предната вечер, след като се отзовават на сигнал за скандал в ромската махала. Двамата нападатели са задържани, предстои да им бъде искан постоянен арест.

А относно конкретния казус, който изкара гражданите на импровизиран протест, познати на нападнатия Илиян Мавров разказват, че миналия петък той отишъл в кравеферма в Мъглен да търси работник, който изчезнал от друга ферма, в ямболското село Воден. Атакуван е без причина от група роми.

От прокуратурата твърдят, че причината са неуредени финансови отношения, а Илиян е стрелял с електрошоков пистолет по един от ромите, след което конфликтът е ескалирал. Това се потвърждава и от разказа на въпросния работник Николай. Той посочи, че е бил каран да работи във въпросната ферма без пари, като роб. Върнал се обратно на старата си работа, докато на идва въпросният Илиян да го прибира. Започнал да го заплашва, а на място дошли собствениците на кравефермата. Мавров ударил с електрошок единия, който изпаднал в безсъзнание. Тогава останалите от групата се нахвърлили и започнали да го бият.

Прокуратурата продължава с разследването, информират оттам и ще се прецени дали да се повдига обвинение или страните ще трябва сами да си търсят правата в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови