Кметът на Айтос забрани протест срещу действията на местната прокуратура

OFFNews - Бургас 20 септември 2017 в 17:18 2685 2

Кадър от заснетото нападение

Кметът на Айтос, Васил Едрев, забрани протест, инцииран от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), насочен срещу местната прокуратура и полиция. Поводът за него е случай на пребит от роми бургазлия.

Случаят е от миналия петък. Ситуацията преразказва Стефан Петров от ОЗБГ, тъй като пострадалият, Илиян Мавров, се въздържа от коментар. По неговите думи, Мавров отива с приятелката си и още един човек в айтоското село, да търсят избягал работник миналия петък. Нападнати са от група роми, въоръжени с брадва, тръби, кози крак и други подръчни инструменти. Илиян е пребит зверски, като само виковете на приятелката му и фактът, че заснема случилото се, спрели нападателите. Стефан Петров пояснява, че въпреки че се знае кои са нападателите и те са задържани, Районната прокуратура в Айтос не иска постоянен арест за тях, освобождават ги след по-малко от денонощие, а случаят е квалифициран като нанасяне на лека телесна повреда.

Именно заради това, протестиращите ще искат проверка от главния прокурор, дали не се прикриват престъпления на определена група хора в Айтос, пояснява Стефан Петров:

Това не е нормално, един човек да го бият с брадва в главата и да бъде квалифицирано като лека телесна повреда. Още повече, че са 4 – 5 човека (нападателите – б.а.)“, коментира Петров.

От държавното обвинение в града са категорични, че разследването продължава и все още не са изготвени съдебно – медицинските експертизи. Районната прокуратура информира, че инцидентът е провокиран след като Илиян и неговите приятели отиват в селото да търсят работник, който, по техните думи, им дължал пари. Към спора „се присъединили“ още четирима души, към които Илиян проявил „словесна агресия“ и прострелял единия с електрошоков пистолет. След това, приятелите на гръмнатия мъж, който изпаднал в безсъзнание, се нахвърлили върху стрелеца „с дървени тояги и с брадва с късо острие“. Случаят е заснет от видеокамери в района. От Районната прокуратура уточняват, че наблюдаващият прокурор ще прецени дали става въпрос за престъпление от общ или частен характер. Държавното обвинение призовава и да не се създава междуетническо напрежение.

Това е и един от мотивите, с които кметът Васил Едрев забрани утрешния протест. В своя заповед, той посочва, че айтоската прокуратура, пред която трябва да се проведе митингът, не разполага със собствена сграда, мястото е натоварено и ще се пречи на движението. Ще се затрудни и достъпа на граждани, които искат да ползват услугите на институциите в тази сграда. Едрев посочва, че ще се предприемат и мерки за предотвратяване на протеста, ако такъв се проведе.

Очаква се, въпреки отказа на кмета, десетки граждани да излязат в центъра на града, в знак на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!