Вучков си назначава заместник от ГЕРБ, но няма да допуска политизация на МВР

ОFFNews 11 ноември 2014 в 08:57 3497 0

Веселин Вучков

Това каза в интервю за Нова телевизия новият вътрешен министър Веселин Вучков. Той смята, че дефицитът нарочно е заложен от предходното правителство на Пламен Орешарски. „Това е номер. Не съм вчерашен и знам какво са направили“, каза Вучков, според когото новият закон за МВР е приет без да е финансово обезпечен.

„Ще се опитам да не намалявам заплатите и да ги изплатя. МВР трябва да се управлява отговорно“, каза Вучков и обясни, че в актуализацията на бюджета за заплати на полицаи и пожарникари са заделени 125 млн. лв.

Вучков коментира и случая с изчезналото тефтерче на Филип Златанов. „Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без надзор“, каза той като обясни, че е нормална практика като се назначи експертиза експертът да носи със себе си възложените му материали, „но не може безотговорно да се подходи.“
Вучков смята, че ако оригиналите не бъдат открити, решаването на делото става трудно.

Новият министър определи себе си като един от хората, които „никога няма да престанат да говорят и работят срещу този невидим пръст, който задвижваше цяла координатна система.“ Той обясни, че службите и МВР са ползвани за политически цели.

До края на седмицата Вучков ще назначи зам. главен секретар на МВР. Към момента той е поискал справка от Комисията по досиетата за принадлежност към структурите на ДС да двама кандидати, имената на които запази в тайна. Той каза, че няма да си позволи да наруши закона и да отстрани главния секретар на МВР, който има мандат и е назначен по определен ред.
„Законът е такъв какъвто е. Има избран главен секретар, който продължава да работи, аз съм критикувал неговата работа като професионалист, особено за акцията в Лясковец, където службите претъпяха провал“, каза той.

За новото назначение на зам. главен секретар той обясни, че ще назначи професионалист, който е минал по йерархията в МВР от най-ниските нива до ръководни постове. До петък Вучков ще представи изцяло политическото ръководство на МВР, като обяви, че Красимир Ципов от ГЕРБ ще му е заместник.

В същото време Вучков обясни, че няма да допусне политизиране на работата на МВР. И това, че е бил поканен при предишното правителство на ГЕРБ да бъде зам.-министър на вътрешните работи, не означава, че ще допусне политическо влияние. „Вероятно сянка на всеки може да се измисли, но аз съм категорично решен политизация в МВР да не допусна“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки