Връщат граничарите с промени в Закона за МВР

Полицаи ще могат да разследват под прикритието на фирми

Юлиан Христов 03 февруари 2016 в 16:46 13450 13

Връщат граничарите с промени в Закона за МВР

Държавната граница, освен от МВР, вече официално ще може да се охранява и от военни, които ще имат полицейски правомощия. Това става ясно от промените в Закона за МВР, които бяха публикувани днес. 

От текстовете става ясно, че в Академията на МВР вече ще могат да се обучават и военни. Специално за охраната на границата е създадена нов раздел "Други правомощия". В него са описани правомощията на лицата, осъществяващи съдействие при наблюдение на границата. Именно тези правомощия бяха дадени на военнослужещите с промени в инструкцията за взаимодействие с МВР. 

В промените на ЗМВР е записано, че те ще могат да задържат нелегално преминаващи границата, като за целта ще могат да използват и помощни средства -  белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори. 

Подобна възможност е предвидена и в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 година. В него е записано, че армията трябва да има по-активна роля при охраната на границата. 

Издирвателната дейност се законспирира

В промените на ЗМВР се посочва също, че оперативно-издирвателната дейност може да се върши с условията на конспирация. Освен че способите за това ще се третират като специални разузнавателни средства (СРС), дейността ще може да се извършва под прикритие зад юридически лица или под формата на неправителствени организации. 

МВР ще използва разузнавателна беседа, лично издирване, оперативна комбинация, оперативно разпознаване, доброволно сътрудничество с граждани, оперативно внедряване, чрез разследване със служител под прикритие, доверителна сделка, контролирана доставка и оперативен експеримент, прикривайки се зад търговски дружества. 

Подобна възможност вече беше предвидена с изцяло нова наредба, която беше приета от правителството.

Според нея способът ще се прилага при "доказана необходимост", когато всички възможности на разследването са изчерпани.

Пожарната става агенция

В МВР се създават две нови агенции. Пожарната вече ще има статут на агенция. Под крилото на МВР ще бъде и Изпълнителна агенция "Социални дейности", която ще се грижи за социалния комфорт на полицаите. Пожарната вече няма да участва в проверките при изготвяне на аварийни планове. 

В закона подробно е разписано и създаването на ново предприятие - Център за предоставяне на услуги. То ще се занимава с предоставяне на услуги, свързани с регистрация на пътни превозни средства, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР. То няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност и срещу него няма да може да има принудително изпълнение. Предприятието ще се издържа освен от държавния бюджет, но и от дарения, приходи от собствена дейност, лихви от депозити и от събиране на глоби.

За пръв път се въвеждат тестове за лоялност. Служителите на МВР ще бъдат подлагани на проверка от постоянно действаща комисия, която ще проверява имотното състояние на служителите. За тази цел МВР ще има неограничен достъп до базата данни на всички публични институции.  

Отпада конкурсът за назначаване на работа в МВР за работилите в службите за сигурност и обществен ред. Назначаването на висши ръководни постове ще може да става и от главния секретар на МВР, а не само на министъра, както е сега. 

До 12 заплати

Промените в закона вече срещнаха критики от страна на синдикатите. С него се орязват досегашните 20 заплати при пенсиониране, като стават до 12. В мотивите към закона е записано, че това е станало след преговори със синдикатите. От синдикалната федерация на служителите в МВР веднага излязоха с позиция, че това е спекулация и подобна договорка не е имало. 

От МВР уточняват, че предлаганата промяна ще важи само за новопостъпили служители. По отношение на действащите държавни служители размерът на обезщетението се запазва. Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 дни на 25 дни и въвеждане на компенсиране на положения извънреден труд от държавни служители, работещи на смени, с до 12 дни допълнителен платен годишен отпуск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!