Военният министър: Няма доказателства за българи в "Ислямска държава"

Юлиан Христов 13 ноември 2014 в 14:29 1685 0

Николай Ненчев

Няма категорични и потвърдени данни за съпричастност на българи към "Ислямска държава". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев

Информацията за участие на българи в редиците на джихадистите беше изнесена от бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който се позова на информация от партньорски служби. В същото време служебният премиер Георги Близнашки обяви, че родните служби не разполагат с подобна информация затова и той не свика Съвета по сигурността, както поиска Шаламанов. 

"Нямаме категорични, на 100 процента потвърдени данни за такива случаи", обясни министър Ненчев, който също е на мнение, че сега не се налага свикване на Съвета по сигурността при Министерски съвет. 

По-късно днес на среща с помощник-генералния секретар на НАТО Сорин Дукару министърът е изразил безпокойството си от разрастващата се дейност на „Ислямска държава“ и възможността за навлизане на терористи на територията на България.

„Вярвам, че НАТО и ЕС трябва да дадат силен и ясен отпор срещу „Ислямска държава“ и очакваме по-висока активност от страна на Алианса към тази част от света“, е заявил Ненчев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки