Владислав Панев: Отстраняването на Лукойл може да е следващата стъпка

OFFNews 23 юли 2023 в 11:25 4492 2

Владислав Панев

Снимка БГНЕС

Владислав Панев, съпредседател на коалиция ПП-ДБ

Отстраняването на "Лукойл" от България е последстващо решение, след отнемане на концесията на Росенец. Когато става дума за руски активи, които могат да бъдат използвани за финансиране на войната, това би могло да бъде стъпка, заяви по БНТ Владислав Панев от коалиция ПП-ДБ.

"Има регламент на ЕС, който гласи, че активи, които са свързани с войната в Украйна могат да бъдат поставени под особен надзор. Все пак Росенец е държавна собственост", уточни той.

Когато миналата година извоювахме дерогация за вноса на руски петрол за преработка в "Нефтохим", тогава съотношението на руския към друг петрол беше 50 на 50. Сега изведнъж стана 100 на нула в полза на руския петрол, защо, защото Лукойл прави извънредни печалби от това. Може да купува руски петрол примерно на 40 долара за барел, а другият струва 80 долара на международните пазари. Така правят двойна печалба, но тази печалба не отива в по-ниски цени на горивата у нас, а през офшорки се връща обратно в Русия за финансиране на войната, каза Панев.

"Лукойл Нефтохим" ще търси справедливост в съда за накърнената си репутация

Той коментира и проектът за конституционни промени, който предлага коалицията.

Панев посочи, че сред предложенията е промяна в структурата на ВСС и възможността за подаване на индивидуална конституционна жалба от граждани. Попитан защо не харесват проекта на ДПС, Панев заяви, че движението първо трябва да представи свой проект.

Държавата отказа информация на OFFNews за количествата руски петрол на Росенец

"Промените в Конституцията са ключови, за административната реформа, за по-ефективната бюрокрация, защото това е в основата на просперитета на една държава"

Доверието към правителството и парламента зависи от темповете на реформи, които извършват, коментира депутатът. Според него две реформи, гласувани в петък, са изместени от общественото внимание - Кодексът за застраховането и зелената карта, и промените в Търговския закон, с които се легализират дружествата с променлив капитал.

Панев повтори, че целта на споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ е да има ясен регламент за взимане на решения в изпълнителната и законодателната власт.

"Пред България и успеха на това правителство има няколко големи предизвикателства - едното е как усвояваме европейски средства. Ако продължаваме с манталитета от последните 15 години, тези еврофондове няма да окажат положително въздействие върху българската икономика, а дори обратното", коментира той.

Вършенето на работа означава да реформираме администрацията, да направим икономиката по-свободна, заяви още Владислав Панев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

23.07 2023 в 15:13

Ами айде по-живичко, по-смело с тия неща де. За 35 години се изредиха много желаещи с намерения да променят кочината, и всичките излязоха котенца.
Дайте на хората да видят, че нещо се променя преди да дойдат местните избори.

22548

1

dolivo

23.07 2023 в 11:36

абсолютна пробита кошница, отвратителна и корумпирана

държавна измяна на най-високо ниво с десетки години

айде поне сега се освободим от това

така и така не виждаме келепир от евтино гориво
 
X

Да помогнем на украинските деца!