Великобритания е дала съгласие за образуването на 35 избирателни секции

Георги А. Ангелов 12 февруари 2021 в 17:19 2580 0

Великобритания е дала съгласие за образуването на 35 избирателни секции за парламентарните избори в България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Това е значително по-малко от предишните парламентарни избори във Великобритания, когато там бяха разкрити 58 секции. Въпреки, че от Външно не уточняват, по-малкият брой секции се налагат заради излизането на страната от ЕС. Българският изборен кодекс е ограничил секциите до 35 в страни извън ЕС.

До вчера бяха подадени онлайн 13 934 заявки за гласуване в чужбина. Броят им е доста голям, ако се вземе предвид, че електронната форма на заявлението е достъпна на сайта на ЦИК от понеделник вечерта. Най-много са постъпилите заявки от Великобритания – 3277, следвана от Германия – 2759, Испания – 1390, САЩ – 950 и др.

„Британските власти ни уведомиха с нота, че дават съгласие за образуването на не повече от 35 избирателни секции за изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на Великобритания. В нотата се посочва, че правителството насърчава всички граждани да упражнят своето право на вот.

Гласуването следва да се проведе при спазване на всички мерки, наложени във връзка с разпространението на коронавируса в страната. Организацията на изборите трябва да е съобразена с правилата и указанията, публикувани на правителствения сайт www.gov.uk/coronavirus“, посочват от Външно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков