''Възраждане'' и ИТН обжалват всички промени в основния закон

Кристина Минчева 11 януари 2024 в 12:01 777 1

Възраждане и ИТН

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров, Тошко Йорданов

"Възраждане" и "Има такъв народ" ще обжалват всяка една от промените в Конституцията - всички 23 параграфа. Още днес те изпращат сигнала си до Конституционния съд. Документът включва обосновка по всяка една точка и е в размер на 40 страници.

"Договорихме се в първия работен ден да подпишем жалбата и да я внесем в КС. Днес жалбата е подписана и ще бъде внесена", обяви Костадин Костадинов. 

Тошко Йорданов припомни, че са обявили готовността си да обжалват още когато управляващите са заявили, че ще променят основния закон.

"Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха, просто защото за цялостно творчество получиха огромна двойка. Това не е мнение само на двете ни парламентарни групи, а на всички професионални гилдии в областта на правото, включително и на любимата им Венецианска комисия, която ги съсипа. Сега ще е интересно да видим има ли политическо влияние в Конституционния съд в този момент. Знаете, че се опитват да вкарат политически лица в него", каза Йорданов.

Петър Петров от "Възраждане" обясни каква е разликата между тяхната жалба и тази на президента Румен Радев. 

"За разлика от президента ние оспорваме сърцевината на конституционните промени - именно тези в глава Съдебна власт", посочи Петров и допълни, че аргументите срещу тези промени се основават на това, че те не могат да бъдат направени от Обикновено народно събрание.

Държавният глава също атакува конституционната реформа, но без частта за съдебната реформа. Той се обяви най-остро срещу новите изисквания за съставянето на служебни правителства и възможността хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри.

Според Костадинов човекът, който ще отиде в КС, трябва да е независим и да не се влияе от външни вмешателства. Той обяви, че "Възраждане" ще имат своя кандидатура, но ще я уточни по-късно. 

Шестата поправка на основния закон стана факт на 20 декември миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки