В ЦИК няма нови жалби по казуса "Бобов дол". Решението по първата е, че няма решение

Нели Чолашка 23 май 2014 в 17:24 2384 6

В ЦИК не са постъпили нови жалби по казуса с купуването на миньорски гласове в мини Бобово дол в полза на БСП, съобщиха за OFFNews от комисията.

Жалба по този скандал е пусната още на 21 май от ПП "Зелените", но късно вечерта вчера ЦИК е излязла с решение, че нищо няма да предприеме.

Проекторешението гласи следното:

1. УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за предизборна агитация в търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, а именно: в еднолично акционерно дружество с държавно участие Мини Бобов дол ЕАД.

2. УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за предизборна агитация от лица на изборна длъжност в работодателска организация на работно място, а именно: от началника на открития рудник в Мини Бобов дол ЕАД.

3. ВЪЗЛАГА на председателя на Централната избирателна комисия да изиска сведение от Мини Бобов дол ЕАД за трите имена и длъжността на четирите лица, които присъстват във видеоматериала и дават указание за гласуване в полза на определена политическа сила.

4. ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на директора на Мини Бобов дол ЕАД.

5. Решението да се изпрати на областния управител, област Кюстендил за издаване на наказателно постановление.

6. Предвид обществения отзвук и обществената опасност от подобни деяния възлага на РИК - Кюстендил, да осигури свой/свои представител/и, които да проведат контрол и наблюдение върху хода на изборния процес в избирателните секции в град Бобов дол през целия изборен ден до преброяването на бюлетините и приключване на работата на секционните избирателни комисии. За всяко регистрирано нарушение Централната избирателна комисия да бъде уведомявана незабавно.

7. Призовава всички заинтересовани обществени организации и държавни институции да съдействат за произвеждане на изборите в Бобов дол при пълно гарантиране на правото на свободен избор на избирателите.

Подобно решение обаче не получава подкрепата на две трети от членовете на ЦИК и в крайна сметка решението е, че се отхвърля проекторешението или решение няма.

Това поведение е странно, като се има предвид, че като е изгледала изпратеният от "Нова телевизия" запис на разследването ЦИК е констатирала:

В репортажа е излъчен запис, направен със скрита камера, на оперативно съвещание на работници от открития рудник в Бобов дол с техни ръководители, като оперативката се води от началника на открития рудник на мините в Бобов дол, чието име не е съобщено. Водещият открито и по брутален начин нарежда на присъстващите да гласуват на 25 май за определена партийна/коалиционна листа, чиито номер съобщава, придружавайки нареждането си с обещания за материални облаги и заплахи за лишаване от тях, ако указаната листа не събере „коджа" гласове. Аргументира искането си, обяснявайки, че икономическото състояние на компанията зависи от посочената (но несъобщена в излъчения репортаж) партия/коалиция. Извън този запис авторката на репортажа Вероника Димитрова излъчва интервю с анонимно лице, обърнато с гръб към камерата, което обяснява, че натискът върху работниците и служителите да гласуват за определена партийна/коалиционна листа започва от началото на месец май и е придружен със заплахи за уволнения и изисквания към работниците и служителите да обещаят да привлекат допълнително 5-6 до 10 избиратели, които да гласуват за посочената партийна/коалиционна листа.

В репортажа още се казва, че са направени списъци с обещанията, на които работниците и служителите се подписват, както и че е създадена организация контролираният по този начин вот да се положи между 7 и 12 часа в изборния ден.

"Зелените" имат възможност да обжалват пред Върховният административен съд отхвърлянето на проекторешението и подготвят в момента жалбата, каза за OFFNews Борислав Сандов от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика