Тристранката обсъжда пенсионната реформа

OFFNews 13 май 2015 в 08:57 4763 4

Пакетът от промени в пенсионната система ще бъде обсъден на среща на правителството с бизнеса и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Плавно нарастване на възрастта за пенсиониране и на осигуровките за пенсия, възможността за многократно прехвърляне на средства от частните фондове в държавния са част от темите, които трябва да направят размера на пенсиите по-адекватен в дългосрочен план и да намалят зависимостта на Държавното обществено осигуряване от бюджета.

Четири месеца екипът на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин работи със социалните партньори по пакета от промени, припомня БНР. Част от тях подготви финансовият министър Владислав Горанов. В сряда той ще защитава тезата за положителния ефект от правото да се местят средства от личните партиди на хората в частните фондове към Сребърния фонд и обратно.

"И не е задължително да се прехвърлят от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема", поясни Калфин.

Още от догодина започва плавно да нарастват възраст и стаж за пенсия. През 2037-ма мъже и жени от масовата трета категория труд ще се пенсионират при навършени 65 години със стаж 37 и 40 години, а за категорийните нарастването ще продължи до 2040-та година, за да не се засегнат хора в предпенсионна възраст сега.

Въпреки това, от синдикатите са готови на протест и стачки. Не одобряват това, че първа категория труд трябва да се пенсионира 8 години по-рано, а втора 3 преди нормалната възраст.

"Нашата битка трябва да бъде ориентирана в две посоки: първата категория да се пенсионира 10 години преди трета категория - да стигне 55 години, не повече. За втората категория 5 - значи 60, да стигне до 60. Пак са 25 години. С каква стъпка, с един месец ли, с половин месец ли - това вече трябва да го мислят", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров.

Конфликт породи намерението да се въведе възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност", където ангажираните са 75 000 души. Първоначално вътрешният министър Румяна Бъчварова застана зад служителите в МВР, но след като премиерът Бойко Борисов подкрепи Калфин и предложението му за въвеждане на пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца, която да нараства до 55. Към момента военни и полицаи се пенсионират само при натрупан стаж от 27 години независимо от възрастта, което им позволява да се възползват от т. нар. ранно пенсиониране. Срещу предложенията на Калфин се обявиха пожарникари и полицаи, които предупредиха, че това ще накара хиляди да напуснат системата до края на годината, за да се възползват от сегашното законодателство. Първоначално те бяха подкрепени от министър Бъчварова, която обаче по-късно се отметна от позицията си.

Рапортите за напускане започнаха да валят и това е обезпокояващо, обявиха синдикалисти, а Калфин подчерта, че с реформата се предлага и бивши служители от системата "Сигурност" да се пенсионират по новите правила.

Това означава, че на практика хора, които са служили в Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и след това са излезли, отишли са на друго място и имат 27 години стаж и тази възраст, за която споменах, те ще имат също право да излизат в пенсия, коментира той.

Осигуровките ще започнат да нарастват плавно от 2017-а, а за неизбежната реформа вицепремиерът коментира:

По този начин пенсионната система значително ще се стабилизира и значително ще стане автономна от Републиканския бюджет, което означава, че в нея ще има и доста повече потенциал, включително за по-адекватен коефициент на заместване. Това е една реформа, която я предвиждаме за 30 години напред.

След обсъждането в сряда част от предложенията могат да бъдат видоизменени. Правителството ще приеме пакета идната сряда и ще го внесе в Народното събрание

В началото на заседанието на Националния тристранен съвет ще присъства премиерът Бойко Борисов. Социалните партньори ще разгледат също промените в Кодекса на труда, отнасящи се до узаконяване на еднодневните трудови договори и гъвкавото работно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки