"Пенсия 1400 лв. е възможна, но през 2029 г."

OFFNews 02 май 2015 в 11:35 3731 4

Ивайло Калфин

"Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той.

Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Той увери, че примерът даден от него наскоро е осъществим - 50-годишен мъж, получаващ 1300-1400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева. 

Калфин за пореден път обяви, че няма да се откаже от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни.

"Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако се приеме пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се социалният министър.

Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата. 

"Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос", уточни Ивайло Калфин.

Вече в ролята си на член на АБВ, министърът каза, че партията е за прогресивното облагане на доходите, но не и със стръмната скала, предложена от БСП. По думите му 25% и 27% данък за най-богатите е твърде висек процент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки