Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите

OFFNews 10 април 2023 в 18:14 2377 1

Архив

Снимка БГНЕС

Цветозар Томов

Няма основание за касиране на изборите, заяви пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му резултатите не биха променили дори и един мандат. Той добави, че все още се работи по искането на "Продължаваме промяната - Демократична България". В петък, когато коалицията даде първото си изявление след вота, стана ясно, че са изпратили писмо до ЦИК, в което искат преброяване на бюлетините и отстраняване на грешките в протоколите.

"Коригирането на пропуските няма да доведе то промяна на изборните резултати", отново повтори той.

Има грешки в секционните протоколи, които ЦИК няма как да отстрани. Разликата в числата не произтича от това, че не сме видели разминаването, а че не можем да променим протоколите на СИК, обясни той.

Общественият съвет към ЦИК: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история

Томов каза, че причина за големите разминавания и грешки в протоколите е връщането на смесения тип гласуване. По думите му решението ще е образуването на отделни секции за машинно и хартиено гласуване, така че членовете на СИК да не попълват един сложен протокол. Той предложи още и намаляване на продължителността на изборния ден с 3-4 часа.

Зам.-председателят на ЦИК призова за промени в Изборния кодекс. Според него местни избори по правилата на "хартиената коалиция" не могат да се проведат. Той настоя промените в ИК да се правят след обществено обсъждане, а не на две заседания и набързо, както се случи в предния парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

10.04 2023 в 21:40

Aбре ей! Мен не ме интересува дали ще има промяна в мандатите.
Нарушили сте правилата, отнели сте на хората правото на избор, манипулирали сте вота.

Гласа ми има значение и е мой гражданско права да го изразя свободно, а не да ми го променяте, местейки го от една партия на друга или неотчитайки го заради грешки.

Престъпници!
 
X

Да помогнем на украинските деца!