Цветан Цветков: С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се въздейства върху одитите

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 15:35 2283 0

НС освободи шефа на Сметната палата

Снимка Стопкадър

Цветан Цветков - вече бивш председател на Сметната палата

"С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се въздейства върху извършваните одити", каза току-що отстраненият председател на одитния орган Цветан Цветков пред журналисти в парламента в отговор на въпрос дали оставката му е поискана заради течащи проверки.

Преди минути парламентът го освободи от длъжността. Той е категоричен, че рокадата няма да повлияе на качеството на одитния процес.

Чистка на изпроводяк: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ освободиха шефа на Сметната палата

Цветков добави, че не е очаквал да бъде освободен от поста си. Относно казуса NEXO - основен мотив на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ, той заяви, че Сметната палата няма общо със случая. По думите му институцията се замесва изкуствено в скандала и се правят инсинуации, че не е направен одит на даренията на политическите партии.

Той разясни, че процесът е бавен - до края на март партиите декларират даренията си за предходната година, данните се публикуват, след което започва и одит. Към момента тече одитът на даренията на партиите за 2021 г. Той трябва да приключи до 18 април 2023 г. В тази процедура ще бъдат проверени и дарителите - къде са работили и разполагали ли са със средствата, отчетени от партиите като дарения. Ако има несъответствия следват санкции.

Цветков заяви, че атаката идва от тези, подписали проекторешението за неговата оставка - ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ. 

Той не пожела да коментира твърденията на Настимир Ананиев от ПП, че наследникът му на поста - Горица Николова Грънчарова-Кожарева, е близка до главния прокурор Иван Гешев.

"Не искам да коментирам колеги, с които сме били рамо до рамо осем години", каза той.

Цветков разясни още, че заради пренебрегнатата процедура за избор на нов председател на Сметната палата ще се усложни приемането на одитните доклади. Причината - решения се вземат минимум с 4 гласа "за". В органа обаче остават четирима души - двама зам.-председатели и двама членове, които следва да гласуват единодушно, никой от тях да не отсъства и да не е болен.

"Не знам. Всичко се случи много бързо. Още не съм го осмислил дори" - така той отговори на въпрос накъде ще поеме сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови