Стойнев плаши ЕРП-тата с отнемане на лиценза, ако не се издължат до вторник

Нели Чолашка 16 март 2014 в 09:25 5285 8

Драгомир Стойнев, министър на енергетиката.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и ще поиска отнемане на лицензите им, ако до вторник не се издължат на НЕК. 

Той обяви това на семинара на БСП и нейните представители в кабинета в Боровец.

Дългът на трети ЕРП-та към Националната електрическа компания е близо 320 милиона лева. 

"Много сме притеснени от своеволията на електоразпределителните дружества в България. Те нарушавата закона и не спазват своите ангажименти по договора. 

Става въпрос за една методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници, която е действала по времето на управлението на ГЕРБ - 2012-2013 г.

Тази методика пада на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), защото не са спазени процеси. На база на това решение ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни по-късно Стойнев.

Според него решението на ВАС не означава, че те трябва да си прихващат плащанията от НЕК.

Енергийният министър напомни, че все пак е в прерогативите на ДКЕВР да започне процедура по отнемането на лицензите на дружествата.

В петък стана ясно, че НЕК е подала жалби срещу ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия.

Трите дружества бяха принудени от ДКЕВР миналата година на два пъти да свалят цената за потребителите. Те от своя страна обясняваха, че това много ще затрудни работата им и бъдещи инвестиции.

Освен това от 1 януари НЕК ще започне да продава на ЕРП-тата тока на три пъти по-висока цена и в същото време няма да им разрешат да увеличат цената за потребителите.

"Става въпрос НЕК да увеличи малко нормата си на възвръщаемост. Сега тя е само 1%, а ще стане 3% с това увеличение, което също не е много. Нормата на вазвръщаемост на ЕРП-тата е 7.5%", обясни наскоро Явор Куюмджиев от левицата.

Според управляващите енергоразпределителните дружества нямат никакво основание да искат увеличаване на цената за потребителите, което означава, че ДКЕВР няма да разреши поскъпване на тока за домакинствата от юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!