БСП: Токът няма да поскъпне от 1 юли

Нели Чолашка 06 март 2014 в 12:46 3039 10

ЕРП-тата нямат основание да искат поскъпване на тока, твърдят от БСП.

ЕРП-тата нямат никакво основание да искат увеличаване на цената на тока за потребителите от 1 юли, обяви в парламента Таско Ерменков от БСП.

За поскъпване на тока се заговори, след като НЕК поиска увеличаване на цената, на която продава на ЕРП-тата ток със 150% от 1 юли.

"Става въпрос НЕК да увеличи малко нормата си на възвръщаемост. Сега тя е само 1%, а ще стане 3% с това увеличение, което също не е много. Нормата на вазвръщаемост на ЕРП-тата е 7.5%", обясни Явор Куюмджиев от левицата.

Той уточни, че до поскъпване може да се стигне, ако има драстично вдигане на енергоизточниците или рязък ско на цената на долара. В момента няма икономическа логика да се иска поскъпване на тока, уточни Куюмджиев.

По думите на Ерменков преди август миналата година, когато ЕРП-тата бюха принудени от ДКЕВР да свалят цената на тока, те са имали нереално висока норма на възвръщаемост - 12%, при средна за Европейския съюз - 6%.

След август те имат вече 7.5%, което също не е малко, смята социалистът.

Според него е крайно време ЕРП-тата да започнат да правят инвестиции и за своя сметка, а не само за сметка на държавата и гражданите и определи оплакванията им като "смешен плач".

Таско Ерменков призна, че в крайна сметка независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще трябва да реши дали ще се увеличи цената на тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки