Според Борисов се е прибързало с коментарите за Шенген

Кристина Минчева 01 януари 1970 в 02:00 503 0

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Бойко Борисов в Стара Загора

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изрази надежда днес до обяд да получим документ за подкрепата на Австрия за присъединяването ни към Шенген по въздух и вода. Ако това не стане, преговорите ще продължат и януари. Според него вчерашните изказвания за подкрепа са били прибързани, съобщава БНТ.

"В Брюксел важи правилото "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Тук малко младостта и опита в управлението изиграха лоша шега и в Румъния, и в България. Всъщност един огромен труд, който и Министерски съвет, и Народното събрание, и ние с Кирил Петков в комисията извършиха, в момента е подложен на доза съмнение или дава се възможност да се появят и негативни коментари. Да се надяваме, че днес до обед, ако не се случи да получим документа, образно казано, защото всичките изявления без документ, аз и снощи го казах, не е добро в дипломацията. Никога не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане до днес, ще отидем януари. Януари е доста близко до изборите в Австрия, затова полагаме всички усилия. Зад сцената, в Европа това се казва консултации, се провеждат страшно много консултации", каза Борисов по време на посещението си в Стара Загора.

Той коментира и изказването на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че страната ни може да се присъедини към операцията в Червено море и Аденския залив, като заяви, че "няма да допуснем България да участва във военни действия".

Борисов посочи още, че "изпращане на военнослужещи без решение на парламента не може да се случи" и допълни, че "помагаме на Украйна, солидарни сме с Израел, но най-вече сме солидарни с българския народ".

"Едно е да подпомагаш нападната държава, както правят 50 държави, и то тези, които се стремим да са ни приятели, друго е да изпращаш военни части и това не може да се случи", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Коментарът му идва два дни след като по време на визитата си в Карлово за отбелязването на 20-ата годишнина от атентата в Кербала, Ирак, министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че в момента се дискутира присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив. 

"Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия", каза тогава Тагарев.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. По думите на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в операцията ще се включат десет държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!