Шефът на ГДБОП: Скитник с прякор Червения пират заплашвал Габриел и Цариградска

OFFNews 27 февруари 2024 в 09:28 3118 8

главен комисар Явор Серафимов

Снимка Стопкадър - Нова тв

Главен комисар Явор Серафимов

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел и министри.

Това обяви в интервю за предаването „Здравей, България” директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

По думите му става въпрос вероятно за скитник, известен с псевдонима Червения пират.

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица. Това се случва в последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, каза Явор Серафимов. Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, който, следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към публични личности. 

Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпрос дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”. „Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнали. Добрите познанства на Божанов с тези лица са подпомагали изхода от делата.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, „не се споменава името на самия Божанов”. „Сигналът им е подаден през 2022 г. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена, се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийската градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме свидетелите за разпит и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, каза още Серафимов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

4I4ATA

28.02 2024 в 15:32

Смех!

-480

7

Октим

27.02 2024 в 16:58

Слушах интервюто и най-болното за мен беше факта, че пишкоглавия селяндур от Дупница с примитивно-инфантилнте си простотии, които наговори приравни със себе си дори и умните и интелигентни зрители и слушатели. А такива в България, слава Богу, все още се намират и (пак слава Богу!) не са на менталното равнище на цървулите от ГДБОП!!!

12007

6

Delian Delchev

27.02 2024 в 15:54

Когато не палят сгради паметници на културата, театри, култови заведения, тютюневи складове, автомобили на политици, не теглят чували с пари от банки от проекти за магистрали и не слагат бомби на колата на главни прокурори, клошарите не стоят бездейни, а звънят да заплашват съдии и политици!

1005

5

ПР

27.02 2024 в 10:30

Скитникът-пират,ползва сериозен смартфон,а в торбицата таи геймърски лаптоп.Изключително компютърно грамотен е,почти хакер.Що за версия е това?!

5827

4

pisnamiotmutri

27.02 2024 в 09:59

На лидерите на управляващите Пеевски и Борисов като им пращаха куршуми разбра ли се кой е или още живеят в страх и слушкат непознатото?

5827

3

pisnamiotmutri

27.02 2024 в 09:58

То оставаше шефът сам да ходи да плаши. Скитниците ги ползват за всичко палежи на сгради, ниви, заплахи.

А ние какво правим - седим и четем. Това можем. Свободни европейци в превзета държава

900

2

нещото

27.02 2024 в 09:51

Браво на нашите много бързо откриха скитника !!!

1042

1

danvan

27.02 2024 в 09:47

Знаех си че ще намерят подходящ клошар …
 
X

Да помогнем на украинските деца!