Съдия Панов поиска ВСС да гласува с бюлетини, Съветът му отказа

OFFNews 29 януари 2015 в 16:43 2342 0

ВСС

Снимка Николай Варадинов/Булфото

ВСС ще избере новия председател на ВКС чрез машинно гласуване, а не с бюлетини. Това стана ясно след дебат в Съвета как да бъде проведен изборът. 

Сутринта Съветът отхвърли предложенито на Калин Калпакчев за гласуване с бюлетини, за да се избегнат съмненията за манупилация на вота и за запазване на тайната на вота. По време на изслушването му обаче, единият кандидат за председател на ВКС Лозан Панов, на три пъти поиска промяна в правилата за гласуване, така че да няма съмнения за предпоставеност на избора.  

Това доведе до ново предложение за промяна на правилата за гласуване. 

Михаил Пожарев поиска гласуването да стане с бюлетини. Галина Карагьозова контрира с искане гласуването с бюлетини да бъде тема на друго заседание на ВСС, защото промяната на правилата преди днешния избор на председател на ВКС ще внесе двоен стандарт. 

Светла Петкова също изрази мнение, че не може в последния момент да се сменят правилата за гласуване, като изборът трябва да продължи по установените правила. Пожарев веднага контрира, че правилата за избор на „тримата големи“ в съдебната власт не са поздзаконов нормативен акт. "Считам, че ако направим изменение в правилата, няма да накърним правата на двамата кандидати. Напротив, ще има пълно равенство. Те ще имат равен старт по отношение на избора", обясни той.

Милка Итова заяви, че е против промяна на гласуването вместо със системата на ВСС с бюлетини. Тя се аргументира, че ВСС няколко пъти е поставял този въпрос и за това са променени правилата. "Нека да не четем доклада на ЕК като дявола Евангелието", каза тя и обясни, че никъде в техническия доклад не е казано, че ако не се гласува с бюлетини вотът ще бъде опорочен.

Елка Атанасова, която сутринта подкрепи предложението за гласуване с бюлетини, обясни, че този път ще гласува против. "Защото това трябваше да се гласува сутринта, когато това беше предложено от Калин Калпакчиев. Пропуснахме момента за промяна на правилата и дебат по въпроса. В момента ще се създаде внушение, само защото това беше поискано четири пъти от единия кандидат", каза тя като допълни, че в доклада на ЕК има констатации, а не препоръки за начина на гласуване.  

"Помислете можем ли да включваме по средата на процедурата нова точка. Ще ги пишем на коляно сега тези правила между изслушването и дебатите?", попита Юлия Ковачева.

Вече 7 часа ВСС заседава с една единствена точка в дневния ред - избор на председател на ВКС. По-рано през деня бяха изслушани двамата кандидати за поста Лозан Панов и Павлина Панова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки